Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v okviru rednega poslovanja obiskal Velenje in se srečal s pobudniki, ki so se prijavili na razgovor.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v okviru rednega poslovanja obiskal Velenje in se srečal s pobudniki, ki so se prijavili na razgovor. Obiskal je tudi varovana stanovanja in si ogledal gradbišče novega doma za varstvo odraslih. Navdušila ga je ideja o varovanih stanovanjih, ki uresničuje željo starejših občanov, da lahko v lokalnem okolju ostajajo čim dlje.
 
Županu Mestne občine Velenje Petru Dermolu se zdijo takšna srečanja občanov in varuha zelo dobrodošli. Vsako lokalno okolje je specifično in ljudje se soočajo z različnimi izzivi. Prav je, da lahko občanke in občani z varuhom osebno komunicirajo, tudi o težavah, ki izhajajo iz sistemskih ravni. Župan je izpostavil, da je potrebno spodbujati dialog in iskanje kompromisov tudi med občani in občinsko upravo, kar si v naši lokalni skupnosti aktivno prizadevamo in komuniciramo z občani preko različnih kanalov.
 
Varuh človekovih pravic Peter Svetina ni zaznal težav ranljivih skupin v lokalnem okolju, ampak pozitivno izkušnjo pri stanovalcih v varovanih stanovanjih. Starejšim je omogočeno vključevanje v skupnost in dobro počutje v okrilju lastnega doma, kar je po njegovem mnenju izjemnega pomena.
Obravnavali so pet pobud, ki so bile povezane z različnimi problematikami, kot so pokojnine, zdravstvene storitve itd., nobena se ni dotikala delovanja Mestne občine Velenje. Posredovane pobude bodo obravnavali in na njih tudi odgovorili.
 
Varuh je izpostavil, da inštitut varuha ni deležen takojšnjega odziva, kar je nesprejemljivo. Nespoštovanje rokov je rak rana Slovenije in bistvena kršitev človekovih pravic. V evropskem in svetovnem merilu gledano je zanemarjanje pojasnil in dolžnosti nesprejemljivo, kar kaže na aroganco oblasti.
 
PR - Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje