napovednik



V MAO je na ogled nova razstava

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja
30. 11. 2023—19. 5. 2024

Kustos: dr. Miloš Kosec
Sokustosinja: Susanna Campeotto

V času družbenih in okoljskih sprememb 21. stoletja Ravnikarjeva arhitektura ni samo poglavje iz zgodovine modernizma, ampak tudi intelektualni izziv, ki kaže, kako lahko arhitekt s kultivacijo ustvarjalnega dvoma v prostoru, risbi, sliki in besedi posega v polje družbenega in tako postavlja ogrodje boljšega sveta.

Koncept razstave

Obiskovalci razstave bodo najprej vstopili v arhitektov kabinet, domišljijsko poustvaritev ustvarjalnega in intelektualnega notranjega prostora Edvarda Ravnikarja. Iz kabineta jih bodo Ravnikarjeve misli vodile preko treh dvoran, posvečenih trem nevralgičnim točkam Ravnikarjevega ustvarjanja. Prva, Spomenik, bo posvečena arhitektovi redefiniciji razmerja med arhitekturo, zgodovino in krajino. Druga, Hiša, bo podrobneje analizirala Ravnikarjeve štiri zgradbe v Kranju, s katerimi je redefiniral modernizem v lokalnem kontekstu. Tretja, Mesto, pa se bo mimo Nove Gorice in ljubljanskega monumentalnega Trga revolucije zaključila v progresivnem horizontu nikoli uresničenih načrtov za Skopje in Benetke, ki še danes odpirajo premislek o humanem in trajnostnem mestu 21. stoletja.

»Ravnikar skozi svoja dela, skozi arhitekturo kot tudi skozi svoje zapise, razmisleke ter pedagoško delo, v bistvu ne daje hitrih odgovorov, daje pa ključna vprašanja, brez katerih še danes ni mogoče snovati prihodnjega sveta.« Miloš Kosec

Več o razstavi na povezavi

Vljudno vabljeni!


Razstava sodobnega rokodelstva in obrti

CRAFTING FUTURES I IZDELOVANJE PRIHODNOSTI
>> 13. 12. 2023—10. 3. 2024

Manjša razstava Centra za kreativnost Crafting Futures I Izdelovanje prihodnosti naslavlja aktualno temo povezovanja sodobne oblikovalske produkcije z bogato dediščino rokodelstva.

Z razstavo želimo predvsem izpostaviti prožnostni potencial rokodelstva in njegovo relevantnost za današnjo spreminjajočo se družbeno in okoljsko situacijo ter s tem prispevati k njegovemu razumevanju v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.

Izšel je katalog

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Vsebina in oblikovanje kataloga predstavljata sodobno branje Plečnikove dediščine – kako je mogoče s serijo premišljenih pristopov doseči raznoliko percepcijo in rabo obstoječega mestnega prostora, kar je še posebej izpostavljeno z arhitektovimi posegi v Ljubljani.

Nakup v MAO trgovini.

VIR: MAO