bliža se eden največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, festival Dnevi poezije in vina. Tudi letos bo med 21. in 26. avgustom 2023 združil pesniško besedo s promocijo najkakovostnejših vin.

Drage bralke in dragi bralci,
bliža se eden največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, festival Dnevi poezije in vina. Tudi letos bo med 21. in 26. avgustom 2023 združil pesniško besedo s promocijo najkakovostnejših vin. V organizaciji Beletrine in pod taktirko nove programske vodje festivala Kristine Kočan bodo Ptuj in drugi kraji po Sloveniji in čez mejo gostili kar 18 pesnikov in pesnic z vsega sveta ter izbrane vinarje.

Uradna otvoritev že 27. festivala bo v četrtek, 24. avgusta 2023, na Vrazovem trgu na Ptuju, kjer se bo odvijalo tudi osrednje dogajanje.

Dnevi poezije in vina bodo sedaj že tradicionalno otvorjeni z branjem Odprtega pisma Evropi, katerega letošnji avtor je svetovno priznan angleški pesnik David Harsent.

Praznovanje vrhunske poezije na Ptuju
Poleg Harsenta bosta festival obiskala še dva častna gosta – švicarska pesnica Ilma Rakusa in litovski pesnik Eugenijus Ališanka ter 16 pesniških gostov z vsega sveta, ki jih je izbrala letošnja kuratorka festivala, galicijska pesnica Yolanda Castaño. Med slovenskimi avtorji, gosti festivala, velja izpostaviti pesnika, pisatelja in dramaturga Boruta Gombača, prejemnika Veronikine nagrade za leto 2020. Festival bo v fokus postavil sodobno češko poezijo.Več kot 60 nepozabnih doživetij

V času festivala, ko bo poezija naselila Ptuj in druge kraje, se bo na številnih prizoriščih zvrstilo več kot 60 dogodkov. Poleg poezije in vina, ki sta glavna festivalska poudarka, pripravljamo tudi bogat program s področij glasbe, filma in drugih umetnosti za vse starostne in različne interesne skupine. Celoten programFestival bo gostoval tudi v Ljubljani in sicer boste lahko v sredo, 23. avgusta 2023, v Švicariji prisluhnili zanimivemu pogovoru z osrednjima festivalskima gostoma –  Ilmo Rakusa in Davidom Harsentom. Pogovor bo vodila novinarka Nina Cijan, ki bo z gostoma premišljevala o tem, kako okolje vpliva na ustvarjalni proces in kako oblikuje edinstvene pesniške pripovedi. Pogovoru bo sledil zvočno-vizualni performans Redkobesednost perutnic.Kot vsako leto bo festival tudi tokrat spremljala glasba. Na Vrazovem trgu na Ptuju boste lahko prisluhnili unikatnemu dunajskemu jazz kvartetu June in October, slovenski glasbeni skupini Batista Cadillac, mladi ljubljanski peterici Regen in etno jazz skupini Čompe.

Novosti letošnjega festivala
Letos so organizatorji pester brezplačni program, ki ga vsako leto obišče več kot 5000 gostov, nadgradili s plačljivim dogodkom – Soareja z vinskim koktajlom v Stari steklarski delavnici, kjer bomo lahko pokušali vinske koktajle. Novost programa je tudi Kilometer poezije, sklop dveh dogodkov, na katerih se bomo med hojo po mestu in v naravi podali v svet poezije.

Za vse dodatne informacije obiščite uradno spletno stran festivala Dnevi poezije in vina, vabljeni pa tudi k obisku uradne Facebook strani in Instagram profila festivala.

Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.

VIR: Beletrina