vljudno vabljeni na predstavitev knjižnih novosti za otroke, ki bo v sredo, 6. septembra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij (Slovenska cesta 29, Ljubljana).

Spoštovani,
vljudno vabljeni na predstavitev knjižnih novosti za otroke, ki bo v sredo, 6. septembra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij (Slovenska cesta 29, Ljubljana). Pri Mladinski knjigi smo v novo šolsko leto zakorakali še posebej slavnostno, z izidom sedmih slikanic v jubilejni zbirki Čebelica, ki letos praznuje 70 let, hkrati pa je izšla tudi prva avtorska antologija Jumpajdija, Jumpajda! priznane ilustratorke, slikarke, striparke in pisateljice Jelke Godec Schmidt.
Jelka Godec Schmidt ustvarja že več kot 45 let, zadnji dve desetletji pa za reviji Ciciban in Cicido piše in riše tudi avtorske zgodbe. Njeno veliko slikarsko znanje in likovne interpretacije gradijo pravljični in resnični svet, ki nas vabi v igro, branje, pripovedovanje in pogovor. Ta edinstvena knjiga je velika in slastna zakladnica stripov, pravljičnih bitij ter popotovanj po Sloveniji, svetu in času. Jumpajdija, jumpajda  ̶  pojdimo v vrtec, v gozd in okoli sveta!
 
 
 
 
LETI, LETI ČEBELICA – ŽE 70 LET!
Čebelica je najstarejša slovenska slikaniška knjižna zbirka, ki izhaja že od leta 1953. Njena prva urednica je bila Kristina Brenkova, ki je zbirki izbrala tudi ime. Do sedaj je izšlo 478 knjig v več kot 6.000.000 izvodih.
Pripravili smo sedem prazničnih malih velikih slikanic z odličnimi besedili in čudežnimi podobami. Prva od letošnjih izvirnih novosti iz Čebelice je Pozabljiva stonoga, slikaniški prvenec Darje Marinšek z ilustracijami Hane Stupice. Zgodbo Izidor ovčice nosil je napisala legendarna urednica Cicibana Slavica Remškar, ilustrirala pa jo je Maša Kozjek. Namesto v šolo, se bomo odpravili na morje z zgodbo Gremo gledat morje Miroslava Košute z ilustracijami Jelke Godec Schmidt. Ob 95. rojstnem dnevu ilustratorke Marjance Jemec Božič pa je izšla judovska ljudska pravljica O modrem plaščku, ki jo je priredila in prevedla Ajda Rooss.
Predstavili pa bomo tudi tri ponatise klasičnih Čebelic: Balon velikon Andreja Rozmana Roze z ilustracijami Matjaža Schmidta, brezčasno zgodbo Branke Jurce Snežaki v vrtcu, ki jih je upodobila Ančka Gošnik Godec in Miška iz stripov z Andersenovo nagrado nagrajenega avtorja Giannija Rodarija v prevodu Eveline Umek in z ilustracijami Marjana Mančka. 
 
»Danes je marsikaj drugače, a še vedno verjamemo v moč prave, dobre besede in trdno vemo, da knjiga ne bo umrla, dokler bodo živeli ljudje. Vsemu navkljub!«
Kristina Brenkova ob 50. obletnici zbirke Čebelica
Častna pokroviteljica praznovanja visokega jubileja Čebelice je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar.
Praznujmo skupaj vse leto – s knjigami!
Lepo vabljeni, da se nam pridružite na predstavitvi in praznovanju.
 
Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja,
in Tanja Komadina, likovna urednica

VIR: MK