vabljeni na predstavitev dveh novosti iz uredništva izvirnega leposlovja Mladinske knjige: Samo en ples Maline Schmidt Snoj in Midva ne bova rešila sveta! Tomaža Grušovnika.

Spoštovani,
vabljeni na predstavitev dveh novosti iz uredništva izvirnega leposlovja Mladinske knjige: Samo en ples Maline Schmidt Snoj in Midva ne bova rešila sveta! Tomaža Grušovnika. Skupaj z urednico Nelo Malečkar in avtorjema ju bomo predstavili v torek, 21. junija 2022, ob 10. uri v knjigarni Konzorcij, Slovenska 29 v Ljubljani.
 
Samo en ples predstavlja življenjsko zgodbo legendarne slovenske plesne umetnice in koreografinje Marte Paulin Schmidt - Brine (1911─2002). Mnogi jo poznajo po njenem partizanskem delovanju in imenu Brina, ki si ga je izmislila med drugo svetovno vojno, ko je bila članica znamenite 14. divizije. Avtorica knjige dr. Malina Schmidt Snoj, dramaturginja in slovenistka, je materino zgodbo rekonstruirala s pomočjo številnih dokumentov, pričevanj in zgodovinskih podatkov. Biografija, ki je izšla v zbirki Spomini in izpovedi, prepleta osebno zgodbo in zgodovino, oboje pa dopolnjuje in dokumentira več kot dvesto fotografij.
 
 
Knjiga Midva ne bova rešila sveta! Eseji o teorijah zarot filozofa dr. Tomaža Grušovnika je izšla v zbirki Ergo. Avtor je pred kratkim prejel priznanje Slovenske znanstvene fundacije prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2021, med drugim tudi za Karantenozofijo, ki je pri Mladinski knjigi izšla leta 2020. V njej je omenil teorijo zarote v zvezi s cepljenjem, v novi knjigi pa je to temo razširil na številne kandidatke za teorije zarot. V esejih je z razmišljanji, ki črpajo iz zakladnice filozofske tradicije, raziskal temelje konspiracizma. Konspiracizem nam povrne delček izgubljene fantastičnosti sveta, v vsakdanjik vnese enigmatičnost in napetost. Običajni dogodki se prelevijo v uganke, mi pa v detektive …
 
 
V pričakovanju obiska vas lepo pozdravljamo!

PR: MKZ