vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo v četrtek, 7. decembra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani.

vabimo vas na novinarsko konferenco, ki bo v četrtek, 7. decembra, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Predstavili bomo epski roman Osmo življenje Nino Haratišvili v prevodu Mojce Kranjc in knjige iz letošnjega letnika zbirke Kondor: Metulj v jantarju Janija Virka s spremno besedo Julije Uršič, Za družbo, v samosti W. H. Audna v prevodu in s spremno besedo Nade Grošelj, Dragi Michele in Male vrline Natalie Ginzburg v prevodu Anite Jadrič in s spremno besedo Staše Pavlovič ter Dogodek in druga besedila Annie Ernaux v prevodu Suzane Koncut.
 
Predstavitev knjig bosta vodila urednika Andrej Ilc in Darja Marinšek. Njuni sogovorniki bodo pisatelj Jani Virk, kritičarka Julija Uršič in prevajalke Mojca Kranjc, Nada Grošelj, Anita Jadrič in Suzana Koncut.
 
Zbirka zgodb Metulj v jantarju je oblikovana kronološko, v neobičajnem zaporedju, ki zagotavlja svojevrsten bralski užitek, obenem pa bo pozorni bralec opazil stalnice Virkovega opusa, kot so prepletanje ljubezni in smrti ter prisotnost vesolja.
 
V Osmem življenju Nino Haratišvili nitke družinske preteklosti skrbno prepleta z gruzijsko zgodovino dvajsetega stoletja. Skozi sedem generacij se vzorci ljubezenskih zgodb, izdajstev, razprtij in spletk zlivajo z ozadjem stalinističnih čistk, druge svetovne vojne, gruzijske vojne za neodvisnost in nazadnje gruzijske državljanske vojne. Živopisna preproga, stkana iz številnih pripovedi, je obenem zgodba gruzijskega naroda.
 
Pisateljsko delo lanske dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux se giblje med tema dvema poloma, družbenim in skrajno intimnim. Štiri kratka, gosta, skorajda surova besedila, vključena v knjigo Dogodek in druga besedila, pripadajo drugemu polu globoko osebne izkušnje, ki pa jo nevtralna, objektivna, hoteno neemocionalna pisava razkriva v njeni običajnosti, univerzalnosti.
 
Natalia Ginzburg je eno velikih imen italijanske proze po drugi svetovni vojni. Pri nas je bila doslej znana zgolj po avtobiografskem romanu Družinski besednjak, v pretežno pisemskem romanu Dragi Michele pa znova postavlja v ospredje družino, ki se »zbere« okoli mladega Micheleja, ki je moral v naglici zapustiti Italijo zaradi sodelovanja z radikalnimi skupinami. Sorodniki se nanj obračajo s pismi, v katerih razkrivajo tudi marsikaj o sebi. Esejistična zbirka Male vrline, ki zaokrožuje predstavitev Natalie Ginzburg, že vrsto let sodi med najbolj priljubljena tovrstna dela, pisateljica pa v njej skozi preproste besede izpoveduje globoke modrosti in večne resnice.
 
Wystan Hugh Auden je v svojih delih obravnaval bistvena vprašanja svojega časa. Tako je raziskoval vlogo ideologije, zlasti v obdobju recesije in druge svetovne vojne, naravo ljubezni in erotičnih razmerij ter težave pri duhovnem iskanju. Pesemski izbor Za družbo, v samosti je najbolj celovita in obsežna predstavitev Audna doslej, saj prinaša izbor iz njegovega celotnega pesniškega opusa, vključno z nekaj značilnimi primeri dramskih spevov.
 
Lepo vabljeni!