Predstavitev etnološke monografije Od imena do spomina

Predstavitev etnološke monografije Od imena do spomina
 
Spoštovani,
pri Cankarjevi založbi je izšla obsežna monografija Od imena do spomina izpod peresa dr. Ambroža Kvartiča, doktorja etnologije in kulturne antropologije, raziskovalca sodobne pesemske in pripovedne folklore ter asistenta za folkloristiko in primerjalno mitologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.
 
Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige, ki bo v torek, 29. avgusta 2023, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij (Slovenska cesta 29, Ljubljana). Pogovor z avtorjem dr. Ambrožem Kvartičem bo vodila novinarka Maruša Prelesnik Zdešar.
 
Monografija Od imena do spomina predstavlja pregled preteklih in novih oblik šeg in navad na Slovenskem in je prva etnografska monografija, ki zajame obredje celotnega življenja. Šege in navade, povezane s posameznimi življenjskimi prelomnicami, so bile v Sloveniji že do sedaj dobro raziskane in popisane, vendar so bila ta dela omejena bodisi lokalno bodisi tematsko. Kvartičeva monografija poveže zbrano gradivo v temeljno delo o obredih in navadah  celotnega življenjskega cikla. Opise dopolnjujejo in ponazarjajo arhivsko in časopisno gradivo, drobci pripovedne in pesemske folklore, živa in spominska pričevanja ter bogato slikovno gradivo.
 

VIR: MK