vabljeni na okroglo mizo z naslovom Habsburžani v 20. stoletju, ki bo potekala v torek, 18. oktobra 2022, ob 11. uri v Atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Spoštovani,
O vlogi habsburške dinastije, ki je pred dobrim stoletjem ostala brez cesarstva, bodo spregovorili zgodovinarji  dr. Andrej Rahten, dr. Gregor Antoličič in Martin Marič, okroglo mizo pa bo povezovala predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU dr. Petra Svoljšak. Zbrane bo uvodoma prek video povezave nagovoril vnuk zadnjega avstrijskega cesarja in trenutni vodja družine Habsburg Karl von Habsburg. Ob tej priložnosti bo premierno predstavljena tudi monografija Karel I. Zadnji slovenski cesar.
 
Dr. Petra Svoljšak: Zadnji avstrijski cesar in ogrski kralj, s tem pa tudi zadnji cesar, ki je vladal slovenskim zgodovinskim deželam, je ena tistih osebnosti, ki so jim prelomne okoliščine ne le začrtale mesto v času, temveč tudi kro­jile njihovo spominsko podobo v simbolnem loku od nezavedne pozabe do blaženosti. V tem procesu so morda najbolj umanjkale prav zgodo­vinske študije, ki bi dejanja in odločitve tega monarha postavile v čas in prostor, ki so ga zaznamovali prva svetovna vojna, razpad večstoletnih imperijev in nastanek nacionalnih držav na njihovih pogoriščih. Takšen drzen in uspešen poskus je ob stoti obletnici smrti cesarja Karla I. Habsburškega opravilo slovensko in hrvaško zgodovinopisje z monografi­jo, ki bo bralkam in bralcem razkrila podobo vladarja, ki je bil nič manj kot vsak slehernik ujetnik zgodovinskega razvoja, na katerega je imel le posreden vpliv. Pa vendar je morda med njegovimi podobami najbolj utrjena prav tista s slovenskega prostora, s soškega bojišča, ob obisku av­stro-ogrskih enot, ki so bíle zadnje uspešne bitke usihajoče monarhije.
 
PR: MKZ