OBČINSKI PROSTORSKI NAČRT (OPN) je neusklajen z željami občank in občanov Maribora, strokovno neprimeren in nekompetenten ter neskladen s sklepom o pričetku postopka, statutom ter zakonodajo, zato ga je potrebno temeljito izboljšati.

V sodelovanju z najuglednejšimi strokovnjaki s področja arhitekture, geografije in  prostorskega urejanja v Mariboru in Sloveniji smo prišli do zaključka, da si Maribor  takšnega OPN, kot ga predlaga MOM niti ne želi niti ne zasluži.  

Upokojeni izredni profesor dr. Vladimir Drozg, ki je bil pred upokojitvijo med drugim  nosilec predmeta Urejanje prostora, je v povezavi z OPN zapisal »V osnutku tekstualnega  in kartografskega dela OPN je veliko napak in pomanjkljivosti – napačnih terminov,  neprimernih kartografskih prikazov, manjkajočih vsebin, jezikovnih napak ter slabih in  neprimernih formulacij, kar ustvarja vtis strokovne nekompetentnosti. Česa takega si drugo  največje mesto v državi nikakor ne sme dovoliti.« 

Da osnutek OPN tako vsebinsko, kot strokovno ni primeren za nadaljnjo obravnavo menijo  tudi številni drugi ugledni strokovnjaki s tega področja, med katerimi so arhitekt in sodni  izvedenec s področja urbanizma dr. Matjaž Durjava, Plečnikov nagrajenec, dobitnik  nagrade Društva krajinskih arhitektov Slovenije za življenjsko delo na področju krajinske  arhitekture in dobitnik zlatega grba Maribora mag. Niko Stare in komunalni geodetski  inženir ter sodni izvedenec in cenilec s področja gradbeništva g. Andrej Kocuvan, ki je  med drugim zapisal »arhitektura ni urbanizem, urbanizem je javni interes in ne interes  projektantov ki izpolnjujejo zahteve investitorjev, katerih povsem legitimen interes je  dobiček (če ta ni na škodo javnega interesa).«.  

Da osnutek OPN ni primeren ter da je bila pri izdelavi izločena strokovna javnost podkrepijo  tudi pripombe Društva arhitektov Maribora (DAM), ki opozarjajo na formalne nepravilnosti,  strokovne pomanjkljivosti, neskladja med strateškim in izvedbenim delom ter druge  nepravilnosti vključno z načinom upravljanja z mestom. Pripombe je v imenu DAM  posredoval njihov predsednik dr. Andrej Šmid, a tudi te niso bile upoštevane. Še več,  MOM je z veliko mero drznosti DAM poslala odgovor, kjer pa se sploh ne dotikajo  strokovnega dela pripomb, ampak se osredotočajo na pravne vidike. 

Poleg strokovne javnosti, pa so se zaradi določenih delov OPN uprli tudi občani, tako v  Brestrnici, kot tudi v MČ Koroška vrata, še mnogo pa se jih je s pripombami in težavami  obrnila na nas v času do 3.9.2022, torej do dne, ko smo sprejemali pripombe na OPN.  

Zaradi zgoraj zapisanega bomo na novinarski konferenci, ki bo na Glavnem trgu v  Mariboru jutri v Sredo, 14.9.2022 ob 10. uri predstavili strokovne pomisleke v  povezavi z OPN ter pot, kako zaustaviti nadaljnje postopke sprejemanja OPN v  kolikor vodstvo MOM ne bi želelo (v sodelovanju s stroko in občani) OPN popraviti  do te mere, da bo vsebinsko in strokovno primeren za obravnavo in sprejem.  

PR: SMS