Danes dopoldan je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol v mestni hiši sprejel Patricka Childa, namestnika generalnega direktorja GD za okolje v Evropski komisiji in vodjo Misije 100 podnebno nevtralnih in pametni mest do 2030 ter Evropskih zelenih prestolnic in zelenih listov.

Danes dopoldan je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol v mestni hiši sprejel Patricka Childa, namestnika generalnega direktorja GD za okolje v Evropski komisiji in vodjo Misije 100 podnebno nevtralnih in pametni mest do 2030 ter Evropskih zelenih prestolnic in zelenih listov. Patrick Child je na večdnevnem obisku v Sloveniji. Župan Peter Dermol se je z njim srečal že v sredo dopoldan na delovnem srečanju vseh treh županov mest, ki so del misije (Velenje, Ljubljana, Kranj). Na srečanju se jim je pridružil tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek. Danes je župan Patricku Childu predstavil glavne izzive, pred katerimi je naša lokalna skupnost – prestrukturiranje, preobrazba daljinskega ogrevanja, nujna sanacija stavb zaradi prehoda na nizkotemperaturni režim. Patrick Child nam je čestital, saj smo edino mesto, ki je tako nosilec naziva zeleni list, kot tudi del Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih. Pohvalil je naša prizadevanja za bolj trajnostno in zeleno ravnanje na vseh področjih in nam zaželel uspešno izvedbo aktivnosti v okviru priznanja zeleni list naslednje leto.
 
Patrick Child obiskuje države EU in se srečuje z mesti, ki so bila izbrana v Misijo 100, ter z nacionalnimi in regionalnimi institucijami, izmenjuje izkušnje, mnenja in predstavijo izzive pri doseganju zastavljenih ciljev. Na tokratnem obisku v Sloveniji se je v Ljubljani srečal s slovenskimi mesti, ki so del Misije 100 – s Kranjem, Ljubljano in Velenjem. Glavni namen takšnih srečanj je izmenjava mnenj in izkušenj glede napredka mest pri razogljičenju, pregled pozicij mest v nacionalnem in EU kontekstu, ter vzpostavitev možnosti za pogovor o izzivih in sodelovanju z nacionalnimi institucijami tudi v bodoče. 
 
Naloga mest v Misiji 100 je pripraviti Podnebno pogodbo (Climate City Contract), ki zajema podroben akcijski načrt razogljičenja mesta do 2023 in investicijski načrt, ki podpira izvedbo začrtanih ukrepov, ter jo oddati v pregled konzorciju NetZeroCities in Evropski komisiji.
 
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in Mestne občine Velenje Peter Dermol so 9. novembra 2022 v Cukrarni podpisali Zavezo za vzpostavitev slovenskega partnerstva v okviru Misije 100. S podpisom so se mesta zavezala, da bodo sodelovala pri pripravi in izvedbi pilotih projektov za doseganje podnebne nevtralnosti, si izmenjala dobre prakse in tudi druga slovenska mesta spodbujala k izvajanju podnebnih ukrepov. Prvi vidnejši rezultat partnerstva je skupna uspešna prijava projekta UP-SCALE na program Pilotna mesta.
 
Po sprejemu na občini smo gosta peljali na ogled Premogovnika Velenje in tudi delovišča pod zemljo, kar ga je še posebej zanimalo. Povabili smo ga tudi na strokovno konferenco in otvoritveno slovesnost, ki ju 15. februarja 2024 pripravljamo v Velenju kot nekakšen svečan uvod v leto, ko smo nosilec naziva evropski zeleni list.
 
Pošiljamo fotografiji iz srečanja v Ljubljani in s sprejema danes.
 
Prijazen pozdrav

VIR: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje