V podjetju Tab Mežica po ujmi v začetku avgusta ocenjujejo, da sanacija poteka dobro. V celoti bo v Žerjavu proizvodnja stekla prihodnji teden, v Črni pa predvidoma v oktobru.

Mežica, 30. avgusta - V podjetju Tab Mežica po ujmi v začetku avgusta ocenjujejo, da sanacija poteka dobro. V celoti bo v Žerjavu proizvodnja stekla prihodnji teden, v Črni pa predvidoma v oktobru. Neposredne škode je za več kot 20 milijonov evrov. Delničarji so sicer na današnji skupščini potrdili vse predlagane sklepe, dividend ne bodo delili.
 
Tab je največjo škodo v poplavah utrpel v obratih v Žerjavu, kjer izdelujejo industrijske baterijske celice, in v Črni, kjer proizvajajo startne baterije.
"O natančni višini škode je težko govoriti, ampak trenutno ocenjujemo, da bo škoda na opremi, zalogah in infrastrukturi več kot 20-milijonska, glede izpada poslovanja bomo pa še videli, koliko bomo uspeli nadomestiti v naslednjih tednih," je na novinarski konferenci po današnji skupščini delničarjev povedal glavni izvršni direktor Taba Roman Burja.

Iz Črne, kjer bo sanacija zaradi večje škode trajala nekoliko dlje kot v Žerjavu, lahko kupce oskrbujejo še iz zalog, ki so jih ustvarili pred poplavami, medtem se je namreč vzpostavila tudi zadostna cestna infrastruktura po dolini. Del proizvodnje v Črni sicer že lahko teče v višjih etažah, ki niso bile poplavljene, v celoti pa bo proizvodnja tam predvidoma stekla v oktobru.

Trenutno sicer v Tabu, ki v Mežiški dolini zaposluje okoli 680 delavcev, delajo vsi, ki so lahko prisotni v podjetju, bodisi delajo v proizvodnji ali še naprej pomagajo pri čiščenju opreme.

V prihodnjih tednih pa bodo predvidoma nekaj sodelavcev poslali na čakanje na delo doma do zagona celotne proizvodnje v Črni, je povedal Burja. V podjetju ukrepe vlade ob ujmi pozdravljajo, menijo, da so za zdaj zadostni, je pa Burja izpostavil tudi solidarnost in pozitiven odziv partnerjev, dobaviteljev in drugih, ki se je pokazala ob ujmi.

Za naprej pa ocenjuje, da mora država poskrbeti za to, da bo infrastruktura takšna, da bo omogočala podjetjem normalno poslovanje, v nadaljevanju pa je treba pripraviti regijski načrt, ki bo koroškim podjetjem omogočal uspešno poslovanje, ne pa da so ta na repu konkurenčnosti. Najprej pa se je po njegovih besedah treba lotiti sanacije struge reke Meže.

Na današnji skupščini, na kateri je bilo zastopanih 64 odstotkov delničarjev, so bili medtem potrjeni vsi predlagani sklepi. Med drugim so bilančni dobiček za lani v skupni višini 19,6 milijona evrov razporedili za druge rezerve iz dobička. Dividende delničarjem tokrat tako niso delili, ker je podjetje prejelo državno pomoč zaradi energetske draginje.

V družbi lansko poslovanje Taba kljub energetski krizi in vojni v Ukrajini ocenjujejo kot uspešno. Količinsko so prodali manj svinčenih baterij kot v letu 2021, a je bila konsolidirana vrednost prodaje višja. So pa lani zabeležili rast prodaje litij-ionskih baterij.

Prodajni prihodki Taba so lani znašali 293 milijonov evrov, leto prej 260 milijonov, čisti dobiček pa je lani dosegel omenjenih 19,6 milijona evrov, leto prej pa 16,5 milijona. Letos je Tab v prvih sedmih mesecih prodal za 154 milijonov evrov baterij in ustvaril za 12,3 milijona evrov čistega dobička.
Potem ko je Tab lani za naložbe namenil 13 milijonov evrov, celotna skupina pa 28 milijonov evrov, je letos Tab načrtoval naložbe za 16 milijonov evrov, skupina pa za 29 milijonov. Večino planiranih investicij so izvedli pred poplavami.

Med drugim nadaljujejo aktivnosti za vzpostavitev avtomatizirane linije za proizvodnjo litij-ionskih baterij na Prevaljah. Tam avtomatizirano linijo pričakujejo v novembru, tako da bi lahko proizvodnja na liniji stekla do konca leta ali v začetku prihodnjega leta. Trenutno imajo na Prevaljah zaposlenih 40 delavcev, pozneje načrtujejo rast zaposlovanja.

Med letošnjimi novostmi Taba je sicer tudi junijska ustanovitev podjetja Tab USA. Tam najprej računajo s prodajo industrijskih celic, v naslednji fazi konec letošnjega leta pa tudi s proizvodnjo industrijskih celic v ZDA.

VIR: STAkrog