V ponedeljek, 24. oktobra 2022, se je v Spominsko knjigo Občine Grosuplje v Mestni knjižnici Grosuplje vpisal župan ukrajinske Občine Chortkiv Volodymyr Shmatko.

Sporazum o partnerskem sodelovanju prinaša medsebojno sodelovanje obeh občin in krepitev prijateljskih odnosov med občinama.
Občini tako skladno s sporazumom vzpostavljata dolgoročno sodelovanje pri razvoju gospodarstva, investicijskih projektov, kulture, umetnosti, športa, izobraževanja, zdravstva in drugih sektorjev za spodbujanje blaginje in razvoj obeh mest.
V okviru tega se bo v bodoče med občinama organiziralo izmenjave obiskov mladine, učiteljev, podjetnikov, kulturnikov in drugih vzajemno zainteresiranih članov družbe, spodbujalo izmenjave informacij med organi lokalne samouprave na področjih sodelovanja, izvajalo programe in projekte sodelovanja, organiziralo prireditve s področij kulture, športa, izobraževanja in podobno.
Po podpisu sporazuma pa je župan dr. Peter Verlič kolega župana Volodymyrja Shmatkoja prijazno povabil tudi k vpisu v Spominsko knjigo Občine Grosuplje.
Župan Občine Chortkiv Volodymyr Shmatko je v spominski knjigi ob svojem podpisu zapisal:
»Še enkrat se zahvaljujem državi in državljanom Slovenije, občanom Grosupljega za pomoč in podporo Ukrajini in Ukrajincem v času vojne. Globoko se priklanjamo in vas s srcem vse pozdravljamo. Naj vas zaprosimo, da pridete v goste v Chortkiv. Občini in občanom Grosupljega želimo uspešnega razvoja, predvsem pa miru in vsega dobrega

PR: Občina Grosuplje