SAA (Society of Audiovisual Authors), AIPA in poljska ZAPA so v Beogradu pripravile regionalni seminar o pravicah AV avtorjev v Srednji in Vzhodni Evropi, ki so se ga udeležili predstavniki 10 držav iz obeh regij.

Datum objave: 27.10.2023
SAA (Society of Audiovisual Authors), AIPA in poljska ZAPA so v Beogradu pripravile regionalni seminar o pravicah AV avtorjev v Srednji in Vzhodni Evropi, ki so se ga udeležili predstavniki 10 držav iz obeh regij. »Deljenje izkušenj, praks in pogledov med državami, ki smo si v marsičem podobne, ponuja izjemno priložnost za oblikovanje rešitev v dobro vseh, ki delujejo v AV sektorju, tako v posamezni državi kot čezmejno,« je ob robu srečanja povedal direktor AIPA Gregor Štibernik.

Prvi dan je bil poudarek na trenutnem stanju kolektivnega upravljanja pravic za avdiovizualne avtorje v Evropi ter implementaciji CDSM in SatCab II direktiv v Srednji in Vzhodni Evropi. Udeleženci iz Srbije, Poljske, Romunije, Kosova, Litve, Češke, Severne Makedonije, Slovenije, Hrvaške, Črne gore ter Francije in Belgije so sodelovali pri predstavitvi najboljših praks in razpravljali o potencialu rasti, kulturni raznolikosti, s poudarkom na opolnomočenju kolektivnih organizacij, saj so le-te, za razliko od ostalih zasebnih družb, inkluzivne, zakonsko regulirane in transparentne.
Drugi dan se je začel z okroglo mizo, kjer so predstavniki iz sodelujočih 10 držav predstavili novosti v kolektivnem upravljanju pravic v svojih državah, nadaljeval z razpravo o potencialih odnosov med vodstvi kolektivnih organizacij in državnih nadzorstvenih organov ter zaključil s primeri dobrih praks pri premagovanju izzivov pri licenciranju in obdelavi podatkov.
Foto: Arhiv AIPA


VIR: AIPA