V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč pozitivno ocenjujemo, da je Vlada sprejela sprostitev ukrepov, kar velja tudi za slovenska naravna zdravilišča, kjer je ostal edini pogoj nošenje mask v notranjih prostorih.

Ne glede na to, da je bila odločitev sprejeta zopet preko vikenda, se seveda bistveno lažje organiziramo ob sprostitvah ukrepov kot ob njihovih zaostritvah. Ob tem, da poteka prvi počitniški teden, verjamemo tudi, da se bodo nekateri gostje še v zadnjem  hipu odločili, da preverijo razpoložljivost nastanitvenih kapacitet, saj smo že precej časa napovedovali številne in pestre programe, namenjene družinam z otroki, ki jih v teh dneh intenzivno izvajamo. Veseli nas, da so se gostje zelo lepo odzvali, saj so naše kapacitete zasedene od 70 do 85-odstotno, pričakujemo pa, da bomo zaradi rahljanja ukrepov našo zasedenost lahko še povečali. Ob sedanjih sprostitvah pričakujemo, da bomo v kratkem lahko v celoti izvajali vse aktivnosti brez omejitev, tudi brez nošenja mask. 

O trenutni pričakovani zasedenosti v počitniških tednih in primerjavi z lanskoletnimi počitnicami pa v izjavah nekaterih članov, ki jih najdete v nadaljevanju.


TERME DOBRNA

V času zimskih počitnic smo v Termah Dobrna, v vseh nastanitvenih objektih, torej v Hotelu Vita, Vili Higiea, Hotelu Park, Boutique Hotelu Dobrna in apartmajih Spa Suite Dobrna več kot 70-odstotno zasedeni in še vedno beležimo veliko povpraševanje za zimsko počitnikovanje. 
Obeta se nam malce višja zasedenost kot v času jesenskih počitnic. Veliko je zanimanja za bivanje v novih Spa Suite Dobrna apartmaji, ki z lastno turško savno in leseno termalno kopeljo, predstavljajo ekskluzivno spa doživetje in sprostitev za vso družino. 
Glavnino zasedenosti predstavljajo slovenski gostje. 

TERME KRKA

V poslovnih enotah v Dolenjskih Toplicah, Šmarjeških Toplicah in v Strunjanu je za šolske počitnice še nekaj prostih sob. Ocenjujemo, da bo zasedenost na nivoju jesenskih šolskih počitnic, saj povpraševanje in rezervacije še prihajajo. Gostje so predvsem slovenski.

THERMANA

Med letošnjimi zimskimi počitnicami v Thermani pričakujemo dobro zasedenost. Po grobi oceni bomo zasedeni nekje  85-odstotno. Še vedno je velik trend povpraševanja in rezervacij v zadnjem hipu in iz tega naslova pričakujemo še nekaj dodatnih rezervacij. Prednjačijo slovenski gostje. Slednji se v času zimskih počitnic radi podajo na smučarske destinacije. Zaradi povpraševanja po smučanju smo v paket naših zimskih počitnic dodali tudi ugodnejše smučanje na bližnjem smučišču Celjska koča, ki v letošnji zimi polno obratuje. 

V času jesenskih počitnic, ko hkrati dopustuje celotna Slovenija, smo tradicionalno polno zasedeni, česar v času zimskih počitnic, ki so regionalno razdeljene na 2 tedna, ne pričakujemo.

Po številu gostov so v prednosti domači, čeprav beležimo tudi tuje goste, predvsem iz Italije in Avstrije. 


SAVA TURIZEM

V času zimskih počitnic je zasedenost v naših dveh termah in zdravilišču skupine Sava Hotels & Resorts – Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj in Zdravilišče Radenci – primerljiva  s krompirjevimi počitnicami 2021, trenutno beležimo približno 70-odstotno zasedenost. Glede na kratkoročnost rezervacij v zadnjem času pa pričakujemo še nadaljnjo rast zasedenosti. 

Največ tujih gostov prihaja iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške in Italije. 

TERME OLIMIA
Zasedenost Term Olimia je med letošnjimi zimskimi počitnicami dobra in celo nekoliko boljša kot v enakih terminih preteklih let. Podaljšane vikende imamo polno zasedene, medtem ko je med tednom, predvsem v drugem delu počitnic, še nekaj prostora. 
V Termah Olimia so praviloma termini jesenskih počitnic bolje zasedeni kot termini zimskih počitnic, takšne trende smo beležili tudi pred epidemijo, kar pripisujemo dejstvu, da so zimske počitnice kljub vsemu razdeljene na dva dela in je s tem »tržišče« manjše. Vendar pa, kot rečeno, je letošnja zasedenost med zimskimi počitnicami boljša od preteklosti, zaradi česar smo seveda lahko zadovoljni. 
Še vedno beležimo največ domačih gostov, vendar so v prvih dveh mesecih tujci kljub vsemu v precejšnjem porastu glede na preteklo leto. Od tujih gostov jih največ prihaja iz Hrvaške, vračajo pa se tudi gostje iz Avstrije, Srbije in Italije.
TERME PORTOROŽ

V hotelih LifeClass Portorož bomo letos obratovali z manjšim številom kapacitet kot v primerljivem obdobju pred pojavom novega koronavirusa, ko smo tradicionalno sprejeli večje število gostov. Trenutno je povpraševanja veliko, kapacitete se že dobro polnijo, a je navadno veliko rezervacij v zadnjem trenutku. Ocenjujemo, da bo zasedenost med letošnjimi zimskimi počitnicami podobna tisti v letu 2019.
Zasedenost med zimskimi počitnicami je dobra in primerljiva z jesenskimi, za točen podatek pa bo potrebno še nekoliko počakati.

Med zimskimi počitnicami bodo prevladovali domači gostje, ki jim bodo sledili Avstrijci in Italijani. Kar nekaj bo gostov iz Rusije, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.

TERME ZREČE

Glede na trenutno stanje rezervacij bodo Terme Zreče v času zimskih šolskih počitnic zasedene okoli 80-odstotno. Po pričakovanjih bomo gostili največ slovenskih gostov, in sicer 69 %. Med tujci bo največ Hrvatov, Madžarov in Nemcev. Gostje bodo pri nas bivali v povprečju 4 dni oziroma 3 noči.
 
Za to obdobje smo pripravili programe, ki so namenjeni predvsem družinam – tako tistim, ki smučajo, kot tudi tistim, ki svoj prosti čas raje namenijo razvajanju v toplih termalnih vrelcih ali pa želijo zimske športne užitke kombinirati s pestro termalno in wellness ponudbo. 
 
Edinstvena povezava termalnega zdravilišča Terme Zreče s srednjegorskim smučiščem Rogla omogoča, da v Termah Zreče zimske počitnice preživljajo, poleg družin s šoloobveznimi otroki, ki jim je blizu sproščanje v termalnih bazenih, tudi tiste družine, ki izberejo kombinacijo med smučanjem in termami ali pa družine, kjer nekateri člani smučajo, drugi pa ne. Tako se za vsakogar najdejo aktivnosti, ki omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa.
 
Trenutna zasedenost je nekoliko nižja kot v času zadnjih jesenskih počitnic, vendar v skladu s trendom povpraševanj pričakujemo še kar nekaj rezervacij v zadnjem hipu.


*****

PR: SKUPNOST SLOVENSKIH NARAVNIH ZDRAVILIŠČ, g.i.z.