Program Ekošola izobražuje od vrtca do fakultete

Program Ekošola izobražuje od vrtca do fakultete

17 slovenskih ustanov - vrtcev, osnovnih in srednjih šol - je za šolsko leto 2022/2023 prvič pridobilo mednarodni okoljski znak Zelena zastava, s katerim izkazujejo izpolnjevanje kriterijev programa Ekošola. Zelene zastave sta ekokoordinatorjem, ravnateljem, učencem in dijakom izročila Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola in Aleš Ojsteršek, vodja Sektorja za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. 

S prejemom mednarodnega okoljskega znaka Zelena zastava se je 17 ustanov - vrtcev, osnovnih in srednjih šol, - pridružilo največji mreži otrok, mladih, vzgojiteljev, učiteljev, profesorjev in mentorjev za okoljsko vzgojo in izobraževanje ter udejanjanje načel trajnostnega razvoja na svetu. Ustanova, ki pridobi okoljski znak Zelena zastava, izkazuje načrtno in sistematično vključevanje okoljskih vsebin v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki potekajo kot del učnega načrta, interesnih ali obšolskih dejavnosti. Aleš Ojsteršek, vodja Sektorja za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, je v uvodnem nagovoru pred podelitvijo znaka Zelena zastava izpostavil pomen slovenskega ekošolskega delovanja, ki raste iz leta v leto. Poudaril je, da se okoljskih izzivov lotevamo na različne načine, tudi v mednarodnem kontekstu.  Izpostavil je, da smo na poti, na kateri mora hitro priti so sprememb.  
Uspešno delo mentorjev v preteklem šolskem letu
Mladi in mentorji na različnih tematskih področij izvajajo aktivnosti kot sestavni del, dopolnitev ali popestritev učnega programa. V drugem delu dogodka so priznanja in nagrade prejeli mentorji ter posamezne ustanove za projekte trajnostnega delovanja na različnih tematskih področij: biotska pestrost, podnebne spremembe, krožno gospodarstvo, ohranjanje našega sveta, hrana, okolica šole. 

Mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji, je poudaril: »Mlade in mentorje v vseh projektih spodbujamo, da raziskujejo in opazujejo lokalno okolje, na osnovi česar določijo probleme in oblikujejo ter izvajajo ukrepe za bolj trajnostno delovanje. Ugotavljamo, da se vse več šol odloča tudi za bolj kompleksne teme, kot so trajnostna mobilnost, krožno gospodarstvo in druge. Predvsem pa želimo, da se čim več učijo o naravi v naravi, da se vključijo tudi v lokalno skupnost, saj jih s tem usmerjamo k prevzemanju odgovornosti in sooblikovanju trajnostne družbe.« 


Ustanove, ki so prvič prejele znak Zelena zastava programa Ekošola:

  • Vrtec Domžale

  • Vrtec Jesenice

  • Vrtec pri Osnovni šoli Lovrenc na Pohorju

  • Osnovna šola Škofljica

  • Osnovna šola Orehek Kranj

  • Osnovna šola Franja Goloba Prevalje 

  • Osnovna šola Šmihel in Podružnična šola Birčna vas

  • Osnovna šola Sveta Ana

  • Osnovna šola Vojke Šmuc Izola

  • Gimnazija Šentvid

  • Gimnazija Murska Sobota 

  • Šolski center Ptuj, Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Gimnazija

  • Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana

  • Srednja-elektro računalniška šola Maribor

  • Strokovni center Mladinski dom Maribor

  • Srednja šola za trženje in dizajn Maribor



Program Ekošola
Program Ekošola v Sloveniji deluje od leta 1996, vanj je vključenih več kot 732 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, ter fakultet, v aktivnostih sodeluje več kot 135.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.800 vzgojiteljev ali učiteljev. Program dela temelji na metodologiji sedmih korakov, ki je enoten po celem svetu.

Ustanove, ki uspešno zaključijo aktivnosti po sedmi korakih, pridobijo mednarodno uveljavljeni okoljski znak Zelena zastava.V program se vključuje več kot 20 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev, več kot 59.000 ustanov v 74 državah po vsem svetu. Nosilec mednarodnega programa Eco-Schools je FEE International (Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo), v Sloveniji pa Društvo DOVES - FEE Slovenia

Načrtovanje in izvajanje aktivnosti potekajo v različnih tematskih sklopih: podnebne spremembe, odpadki, voda, energija, trajnostna mobilnost, hrana, zdravje in dobro počutje, okolica šole, biotska raznovrstnost in ohranjanje našega sveta. S tem zagotavljamo celovit pristop, ki hkrati spodbuja medpredmetno povezovanje in pridobivanje znanj za življenje. Prav tako pa ustanove spodbujamo, da izhajajo iz svojega lokalnega okolja.Program Ekošola in metodologijo programa 7 korakov je prepoznal tudi UNESCO in ga predlaga kot enega referenčnih programov v globalni pobudi Greening Education Partnership.  

VIR: EKO ŠOLA