Odjemalci so iz prenosnega omrežja od začetka leta do konca julija prevzeli 6,3 TWh električne energije, kar je bilo za 3,6 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Datum objave:
2. september 2024

Avtor:
Brane Janjič

Odjemalci so iz prenosnega omrežja od začetka leta do konca julija prevzeli 6,3 TWh električne energije, kar je bilo za 3,6 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Odjem električne energije iz prenosnega omrežja se v primerjavi z lanskim že od začetka leta manjša, čeprav je bilo julija glede na lanski julij zaznati ponovno rast. Tako so odjemalci sedmi letošnji mesec iz prenosnega omrežja prevzeli 837,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3 odstotke več kot isti mesec lani, čeprav še vedno za dobrih pet odstotkov manj od prvotnih bilančnih napovedi. Julija so odjem v primerjavi z lani povečala tako distribucijska podjetja, ki so s prevzetimi 707,9 milijona kilovatnih ur lanske primerjalne rezultate presegla za 2,5 odstotka kot tudi neposredni odjemalci, ki so s prevzetimi 77,7 milijona kilovatnih ur odjem v primerjavi z julijem lani povečala za dobrih 12 odstotkov.

Kot rečeno, pa podatki za prvih sedem letošnjih mesecev kažejo, da bo letošnji odjem ob koncu leta vendarle nekoliko nižji od lanskega. Tako so v navedenem obdobju odjemalci iz prenosnega omrežja skupno prevzeli 6 milijard 308,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 3,6 odstotka manj kot v enakem času lani in tudi za 5,8 odstotka manj od prvotnih bilančnih pričakovanj. Svoj odjem so v tem času še najbolj zmanjšala distribucijska podjetja, in sicer so s prevzetimi 5 milijardami 533,6 milijona kilovatnih ur električne energije za lanskimi rezultati zaostala za 4,4 odstotka. Medtem so neposredni odjemalci svoj odjem v navedenem obdobju povečali za odstotek (znašal je 538,7 milijona kilovatnih ur), ČHE Avče (236 milijonov kilovatnih ur) pa za potrebe črpanja celo za 4,5 odstotka.

V prvih sedmih letošnjih mesecih je bilo precej živahno tudi dogajanje na mejah, pri čemer smo v sosednje elektroenergetske sisteme oddali 7.037,2 milijona kilovatnih ur (za 14,3 odstotka več kot lani), iz tujine pa prevzeli 5.691,8 milijona kilovatnih ur električne energije (za 7,8 odstotka več kot lani).

VIR: Naš Stik