Viasatov TV program True Crime, ki ga bomo v Sloveniji lahko spremljali od 17. septembra 2024.

 
Lov na morilca
Premierno od sobote, 21. septembra, ob 22.00
Marca 1989 je sadistični umor 10-letne Helén Nilsson, ki se je zgodil v Hörbyju na južnem Švedskem, šokiral cel narod. Na videz nemogoč primer je ostal nerešen celih 16 let, hkrati pa je pustil globoke brazgotine na skupnosti, ki je pred tem zaupala policiji. Spremljamo delo policistov Per-Åkeja Åkessona in Monice Olhed, vodij preiskovalne skupine, ki je razrešila že številne umore na jugu Švedske. Zgodba pripoveduje o regiji, ki je ostala na repu razvoja; o razrednih neenakostih in o socialni izključenosti - pa tudi o človeku, zaposlenem na policiji, ki se je obrnil proti oblastem, se uprl korupciji in ni nikoli izgubil upanja, da bo rešil nerazrešljiv zločin.
 
Avstralski zapor
Premierno vsak delavnik od torka, 17. septembra, ob 18.10
Odpravimo se za zidove in bodečo žico ter razkrivamo, kaj se v resnici dogaja v nekaterih najbolj strogih avstralskih zaporih. Prelomna oddaja pod drobnogled jemlje zgodbe, ki jih pripovedujejo tako policisti in policistke kot tudi zaporniki; ter omogoča neverjeten vpogled v redko viden svet in trenutke, ki nam odprejo oči. Odpravimo se v tri velike zapore Novega Južnega Walesa: v popravni center Wellington, popravni center Dillwynia in metropolitanski preiskovalni in sprejemni center. Predvsem zadnji je izjemno zaseden in nestanoviten, saj se tam vsak dan soočajo z več kot 300 prihodi in premestitvami zapornikov, od katerih nekateri prvič izkusijo življenje za rešetkami. S pomočjo posnetkov nadzornih kamer in posnetkov telesnih kamer osvetljujemo avstralski zaporniški sistem kot še nikoli doslej.
 
Soham: Lov na morilca
Premierno od ponedeljka, 30. septembra, ob 21.00
Tokratna oddaja obeležuje 20. obletnico tragedije v Sohamu, kjer je prišlo do brutalnega umora sošolk Holly Wells in Jessice Chapman. Prisluhnite zgodbi o policijski preiskavi umorov ter o obsodbi Iana Huntleyja in Maxine Carr. Sošolki Holly in Jessica sta izginili avgusta 2002, njuno iskanje pa je postalo najbolj vroča novica na naslovnicah po vsem svetu. 12 dni po njunem izginotju sta policiji pri poizvedovanju pomagali dve osebi - Ian Huntley in njegovo dekle Maxine Carr - ki sta pripovedovala isto zgodbo, vseeno pa so detektivi podvomili o njuni različici dogodkov. Ko so aretirali Huntleyja, ki je nato zavrnil sodelovanje pri preiskavi, je bila policija prepričana, da ima pravo osebo, kar bodo morali dokazati v primeru, ki ga ne smejo izgubiti.
 
Ubijalski nastop
Premierno vsak delavnik od torka, 17. septembra, ob 22.00
V tej oddaji se trije od najbolj izkušenih detektivov na svetu, ki so posebej usposobljeni za to, da nastop in obnašanje serijskih morilcev postavljajo na laž, osredotočijo na šest razvpitih morilcev. Raziskujemo zlobne osebnosti morilcev, ki v želji manipuliranja z mediji in javnostjo točijo lažne solze, da bi se oprali zločinov. Poglabljamo se v srhljive primere, v katerih so javni nastopi in policijski razgovori služili kot oder za nastope morilcev, kot so Ted Bundy, John Wayne Gacy, Drew Peterson, Chacey Poynter, Stephen McDaniel in Chris Watts. Na ta način so se pretvarjali, kako zelo žal jim je, da bi javnost prepričali o svoji nedolžnosti.


 
Resnični morilec Kača: Ozadje serijskega morilca
V nedeljo, 22. septembra, ob 21.00
Nešteto mladih zahodnjakov je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z nahrbtnikom odšlo na popotovanje v Azijo po t.i. 'hipijevski poti' ... in nekateri od njih so naleteli na čednega mladega trgovca z dragimi kamni, ki mu je bilo ime Charles Sobhraj. Tisti z več sreče so srečanje preživeli 'zgolj' omamljeni, brez svojih potnih listov in stvari; tisti z manj sreče pa so postali žrtve serijskega morilca, ki se ga je prijelo ime Kača. Danes, v starosti skoraj 80 let, je Sobhraju uspel morda največji trik do sedaj - proti vsem pričakovanjem so ga izpustili iz zapora v Nepalu, kjer je služil dosmrtno ječo zaradi umora dveh popotnikov v 70. letih. Še danes Sobhraj oz. Kača velja za osumljenca več kot dvanajstih nesmiselnih umorov drugih mladih turistov.
 
Dnevnik posiljevalca
Premierno v treh večerih od ponedeljka, 23. septembra, ob 21.00
Srhljiva preiskava se osredotoča na delovanje serijskega posiljevalca, ki je desetletja ostal nekaznovan; na napake v preiskavah, ki so omogočile njegov dolgi pohod; ter na glasove, ki so jih na silo utišali. Ta pošast je obtožena preko 20 posilstev, skupno pa jih je priznal kar 96 - in v tej dokumentarni oddaji se sprašujemo, kako je mogoče, da je tako dolgo deloval nekaznovano. Ko ga je policija končno aretirala, je bil eden najmočnejših dokazov njegov dnevnik, v katerega je zapisoval podrobnosti o žrtvah, krajih zločina in načrtovanih naslednjih napadih.
 
Umor na prvi všeček
V nedeljo, 29. septembra, ob 21.00
Britanski serijski morilec Stephen Port je prečesaval aplikacije za zmenke, na katerih je izbiral svoje žrtve. Nato jih je omamil, posilil in umoril ter njihova trupla odvrgel na ulice vzhodnega Londona. Ta dokumentarna oddaja s pomočjo ekskluzivnih intervjujev z ljudmi, najbližjimi primeru, ter skozi zamolčano Portovo korespondenco raziskuje mrežo laži, ki jo je spletel morilec vsem na očeh. Gre za resnično zgodbo o morilcu, ki je spretno zakrival svoje sledi ter o krušnih drobtinicah namigov, ki jih je za seboj puščal policiji - ki jim je k sreči vestno sledila. Prisluhnite zgodbi o lažnih pripovedih, številnih identitetah, neuspehu policije in človeku, ki mu je bilo dovoljeno ubijati znova in znova.
 
Umor med amiši
Premierno od ponedeljka, 30. septembra, ob 22.10
V tej oddaji lahko vidite nekatere najbolj neverjetne primere umorov, s katerimi so se morali soočiti detektivi. Mednje sodijo primer ženske, ki so jo zaklali v poblaznelem napadu z nožem; primer do smrti zastrupljenega moža; ter truplo otroka, ki so ga našli ob podeželski cesti. Ti primeri preiskovalce priženejo do skrajnih meja, ko skušajo zadostiti pravici znotraj zaprtega, neznanega sveta ameriških skupnosti amišev in anabaptistov. S pomočjo neprimerljivih informacij in napetih intervjujev se potapljamo v skrivni svet, v katerem detektivi razkrivajo skrivnosti, strasti in rivalstva, ki se skrivajo pod površjem vsake skupnosti.

VIR: Grayling