Lidl Slovenija je spomladi v okviru pobude »Lidl za vitalno Slovenijo« vse slovenske občine povabil k oddaji predlogov za donacijsko (so)financiranje lokalnih infrastrukturnih projektov, ki spodbujajo in krepijo gibanje ter zdrav življenjski slog lokalnega prebivalstva.

Komenda, 10. julij 2023 – Lidl Slovenija je spomladi v okviru pobude »Lidl za vitalno Slovenijo« vse slovenske občine povabil k oddaji predlogov za donacijsko (so)financiranje lokalnih infrastrukturnih projektov, ki spodbujajo in krepijo gibanje ter zdrav življenjski slog lokalnega prebivalstva. Na povabilo se je odzvala skoraj tretjina vseh slovenskih občin, skupno so prejeli več kot 80 predlogov projektov. Med vsemi predlogi so bili izbrani štirje, ki bodo (so)financirani z Lidlovo donacijo: »Montažni kolopark« občine Cerknica, »Revitalizacija javnih površin v TNC Peterloug« občine Šalovci, »Trim steza – Plac za vse generacije« občine Ravne na Koroškem in »Skate park Stožice« Mestne občine Ljubljana. Skupna vrednost Lidlove donacije za vse izbrane projekte znaša 345.000 €.

S pobudo želijo spodbujati vitalnost Slovenk in Slovencev

Namen pobude Lidl za vitalno Slovenijo je krepitev (bolj) aktivnega načina življenja prebivalstva v lokalnem okolju. S tem v Lidlu Slovenija zasledujejo tudi cilje svoje trajnostne strategije, pri čemer sta glavni temi trajnosti dobro za planet in dobro za ljudi.

V okviru slednjega se že vrsto let posvečajo humanitarnemu načinu delovanja, podpori projektom za otroke in družine, ter promociji zdravega načina življenja, ki zajema skrb za dobro počutje na vseh nivojih posameznikovega delovanja ter spodbujanje kupcev k ozaveščenemu načinu prehranjevanja. S širitvijo svoje ponudbe in ozaveščanjem namreč želijo olajšati njihovo odločanje ter jim pomagati k bolj uravnoteženemu prehranjevanju in tudi bolj trajnostnemu načinu življenja.

»V Lidlu Slovenija že več kot 15 let tkemo vezi z lokalnim okoljem, v katerem živimo in delujemo, ter iščemo načine, kako podpirati projekte in pobude za boljši svet. Vsako leto tako podpremo več kot 200 različnih organizacij, projektov in dogodkov. Ker smo se želeli v skladu z našo trajnostno strategijo še bolj povezati z lokalnim okoljem, je nastala pobuda Lidl za vitalno Slovenijo. Z njo bomo podpirali projekte, ki aktivno ustvarjajo možnosti za bolj zdrav način življenja prebivalstva in različne generacije spodbujajo h gibanju. Močan interes med občinami dokazuje, da prepoznavajo pomen in vlogo lokalne skupnosti pri spodbujanju zdravega načina življenja,« je povedal Ivan Udiljak, generalni direktor Lidla Slovenija.

Prijavljeni projekti izkazujejo izjemno strateško skrb za zdrav življenjski slog občanov

Na povabilo podjetja so se lahko odzvale vse slovenske občine ali javni zavodi, ki delujejo v okviru občin.

Lidlova interna komisija je bila navdušena, kako aktivno in strateško se z vitalnostjo svojih prebivalcev ukvarjajo slovenske občine. Številne občine so poslale projekte z izjemno dodelano strategijo upravljanja zdravega načina življenja občanov, ki so sovpadali s cilji, ki jih s pobudo Lidl za vitalno Slovenijo zasleduje tudi Lidl Slovenija.

Donacije namenjene vsem generacijam in raznolikim aktivnostim

V okviru pobude bo Lidl Slovenija z donacijami financiral oziroma sofinanciral 4 izbrane projekte.

Občina Cerknica se je na povabilo odzvala s projektom »Montažni kolopark«, ki se ga lahko modularno sestavlja, hkrati pa je prenosljiv, zato ga bodo, kot so zapisali v oddanem predlogu, delili tudi s sosednjimi občinami.

Prejemnica sredstev je tudi občina Šalovci s projektom »Revitalizacija javnih površin v TNC Peterloug«, kjer načrtujejo dopolnitev javnih površin v turistično-nastanitvenemu centru Peterloug, s pomočjo donacije pa bodo postavili otroško igrišče.

Na Ravnah na Koroškem bodo s pomočjo sredstev obnovili obstoječo »Trim stezo – Plac za vse generacije«, ki bo celostno naslavljala področje zdravja v občini in vsem generacijam omogočala gibanje v naravi.

V Mestni občini Ljubljana bodo donacijo namenili za nakup opreme v že zgrajenem »Skate parku Stožice«, ki bo namenjen vožnji s skiroji, rolkami in kolesi.

Pri Lidlu Slovenija še dodajajo, da nameravajo s pobudo »Lidl za vitalno Slovenijo« nadaljevati tudi v prihodnje.

VIR: Lidl Slovenija