Včeraj in danes v Palmi de Mallorci v Španiji poteka neformalno srečanje EU ministrov pristojnih za turizem in Evropski turistični Forum 2023. V okviru dogodka je Slovenija pristopila k podpisu Deklaracije iz Palme: »Pot k družbeni vzdržnosti turizma v EU«, ki jo je skupaj z državami članicami pripravilo špansko predsedstvo.

Včeraj in danes v Palmi de Mallorci v Španiji poteka neformalno srečanje EU ministrov pristojnih za turizem in Evropski turistični Forum 2023. V okviru dogodka je Slovenija pristopila k podpisu Deklaracije iz Palme: »Pot k družbeni vzdržnosti turizma v EU«, ki jo je skupaj z državami članicami pripravilo špansko predsedstvo.

Neformalno zasedanje Sveta EU ministrov pristojnih za turizem se osredotoča na vidik trajnosti turizma v vseh parametrih trajnosti s posebnim poudarkom na socialni razsežnosti trajnosti turizma. Špansko predsedstvo Sveta EU želi spodbuditi sodelovanje držav članic za doseganje skupnih trajnostnih ciljev evropskega turizma v okolijskem, teritorialnem in družbenem smislu. Sodelovanje držav članic je namreč ključ do kakovostnega, dostopnega,  odgovornega, a hkrati konkurenčnega evropskega turizma. 

Dubravka Kalin, generalna direktorica za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je pozdravila španski izbor teme. Slovenija je kot zelenemu turizmu zavezana država izrazila podporo programu predsedstva. »V okviru nacionalne turistične politike in strateških ciljev si bomo prizadevali za uresničevanje skupaj zastavljenih trajnostnih ciljev za bolj odporno, konkurenčno, vključujočo in  globalno uspešno turistično destinacijo Evropa,« je dejala Kalinova.  

Pri tem je izpostavila pomen iskanja ravnovesja med razvojnim obsegom turizma v destinacijah in ohranjanjem trajnostnih potencialov turizma na dolgi rok. »Omogočanje blagostanja in kakovosti življenja lokalnih prebivalcev in hkrati podpora zadovoljstvu obiskovalcev, sta temeljni dimenziji – ne le okoljsko ampak tudi družbeno odgovornega turizma,« je še dodala Kalinova. Glede na to je Slovenija pristopila k podpisu Deklaracije iz Palme »Pot k družbeni vzdržnosti turizma v EU, ki jo je skupaj z državami članicami pripravilo špansko predsedstvo ob robu neformalnega ministrskega zasedanja.

Neformalno zasedanje  Sveta EU ministrov pristojnih za turizem je dogodek španskega  predsedstva, ki podpira  ključne prioritete španskega predsedovanja Svetu EU na področju re-industrializacije Evrope, zelene prenove industrijskih ekosistemov, konsolidacije socialnega stebra Unije ter krepitev enotnosti Evrope. Te prioritete so izhodišče tudi za dosje turizem.

Ta je utemeljen na ciljih Evropske agende za turizem 2030 z vidika trajnosti in na ukrepih Poti prehoda za dvojno preobrazbo industrijskega ekosistema evropskega  turizma, ki so jo države članice EU soglasno potrdile v času slovenskega predsedovanja Svetu EU 2021. Socialna paradigma je pomembna med drugim v luči trajnostnih ciljev mednarodne skupnosti in priporočil ministrov za turizem G20 z 21. junija v Goji (Indija), kjer so ministri potrdili pomen prizadevanj za popolno oživitev turizma po vplivu pandemije Covid-19. Ministri G20 so poudarili, da turizem pomembno prispeva k glavnemu cilju G20, to je spodbujanju močne, trajnostne, uravnotežene in vključujoče rasti.

V okviru španskega predsedovanja Svetu EU in v sodelovanju z Evropsko komisijo se je 30. oktobra v Palmi odvil tudi redni letni dogodek predsedstva Svetu EU in Evropske komisije - Evropski turistični forum. Teme foruma so bile povezane s prioritetami evropskega turizma: EU turistični proračun, trajnost turizma in podpora digitalizaciji malih in srednje velikih podjetij v turističnem sektorju.

VIR: MGTŠ