Mednarodna diabetična zveza (IDF) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 1991 razglasili svetovni dan sladkorne bolezni kot odziv na vse večjo zaskrbljenost zaradi naraščajoče grožnje za zdravje, ki jo predstavlja sladkorna bolezen.

Manca Š. M. 

Vsako leto ga obeležujemo 14. novembra, ko se spominjamo rojstva sira Fredericka Bantinga, ki je leta 1922 skupaj s Charlesom Bestom odkril inzulin.
Svetovni dan sladkorne bolezni je največja kampanja ozaveščanja o sladkorni bolezni po vsem svetu. Uporablja logotip modrega kroga, ki je globalni simbol ozaveščenosti o sladkorni bolezni. Ponazarja enotnost svetovne skupnosti sladkornih bolnikov kot odziv na epidemijo sladkorne bolezni.
Zveza društev diabetikov Slovenije je tudi letos občine pozvala, da v podporo kampanji osvetlijo svoje objekte v modri barvi. V Radovljici je modro osvetljena občinska stavba na Gorenjski cesti 19.

Dostop do zdravljenja sladkorne bolezni
Kampanja svetovnega dneva sladkorne bolezni je vsako leto osredotočena na izbrano temo, ki je aktualna eno leto ali več zaporednih let. Tema za obdobje 2021–2023 je dostop do zdravljenja sladkorne bolezni. Na milijone sladkornih bolnikov po vsem svetu nima dostopa do zdravljenja. Osebe s sladkorno boleznijo pa potrebujejo stalno oskrbo in pomoč pri obvladovanju svoje bolezni in preprečevanju zapletov

Izobraževanje za varno prihodnost
Vse več ljudi, ki zbolijo za sladkorno boleznijo, pomeni čedalje večjo obremenitev sistemov zdravstvenega varstva. Zdravstveni delavci morajo biti usposobljeni za zgodnje odkrivanje in diagnosticiranje bolezni in morajo zagotoviti najboljšo možno oskrbo, osebe s sladkorno boleznijo pa morajo imeti dostop do stalnega izobraževanja, da bodo razumele svojo bolezen in jo bodo lahko same obvladovale na vsakodnevni ravni, saj je to nujno za ohranitev njihovega zdravja in za preprečevanje zapletov.

Izobraževanje za varno prihodnost je tema drugega leta kampanje ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v obdobju 2021–2023. Aktivnosti so osredotočene na poudarjanje potrebe po boljšem dostopu do kakovostnega izobraževanja o sladkorni bolezni za zdravstvene delavce in osebe s sladkorno boleznijo.
Mednarodna diabetična zveza je zavezana omogočanju priložnosti za posredovanje znanja vsem, ki so v stiku s sladkorno boleznijo. Na voljo je nova spletna platforma z brezplačnimi interaktivnimi tečaji, ki sladkornim bolnikom in njihovim skrbnikom pomagajo razumeti to bolezen in jo obvladovati. Šola sladkorne bolezni, ki jo organizira Mednarodna diabetična zveza, zdravstvenim delavcem omogoča izbor brezplačnih in vrhunskih spletnih tečajev, s katerimi se lahko seznanijo z različnimi vidiki obvladovanja in zdravljenja sladkorne bolezni. Vrsto izobraževalnih gradiv in videov, ki jih je pripravila Zveza društev diabetikov Slovenije, pa si lahko ogledate na njeni spletni strani https://www.diabetes-zveza.si/ v zavihku Izobraževalne vsebine.

Vir: Občina Radovljica