Na 3. redni seji občinskega sveta Občine Piran so svetnice in svetniki sprejeli več zahtevnih odločitev, ki bodo pomembno vplivale na življenja občank ter občanov.

Na 3. redni seji občinskega sveta Občine Piran so svetnice in svetniki sprejeli več zahtevnih odločitev, ki bodo pomembno vplivale na življenja občank ter občanov. Med drugim so obravnavali predlog novega proračuna, sklepali novih cenah programov predšolske vzgoje ter zavrnili nakup Teniškega centra Portorož pod pogoji, ki jih je obravnaval občinski svet v prejšnjem sklicu.

»Danes bomo odločali o predlogu proračuna za leto 2023 v prvem branju. Gre za prvi proračun v novem mandatu, pa tudi novih časih, ki jih zaznamujeta inflacija, energetska kriza, rast življenjskih stroškov oziroma kar vsesplošna draginja,« je v uvodnem nagovoru pred sejo povedal župan Andrej Korenika,
Proračun je kljub novim izzivom ambicioznem in razvojno naravnan, je pa v njem omejeno zadolževanje, saj želi biti občina pripravljena tudi na morebitno dodatno zaostritev gospodarskih razmer.

Proračun je težak skoraj 46 milijonov evrov, pri čemer bo občina več kot 21 milijonov evrov namenila za investicije. Na prvem mestu bo to, kar ljudje v tem trenutku najbolj potrebujejo: infrastrukturo. Občina bo gradila kanalizacijo, ceste in kolesarske poti ter infrastrukturo za vodooskrbo. Obnovila bo občinska stanovanja in poslovne prostore ter začela z urejanjem obrtne cono Dragonja. Urejala bo plaže in priobalni pas. Tudi na športno infrastrukturo ne bo pozabila. Zamenjala bo dotrajano umetno travo na piranskem stadionu, obnovila montažne dvorane v Luciji in Sečovljah ter z novim pomolom v Domu vodnih športov olajšala treninge jadralk in jadralcev. Obnavljala bo kulturne spomenike, z nakupom novih električnih avtobusov in z enostavnejšim priklicem Dostavkov bo spodbujala trajnostno mobilnost občanov. Predvsem pa bo veliko vlagala v pripravo in popravljanje projektov, ki jih bo izpeljala v prihodnjih letih. Od stanovanj na Košti, vrtca v Luciji, prenove in nadgradnje Centra za usposabljanje Elvira Vatovec v Strunjanu in protipoplavne zaščite Pirana, do nove športne dvorane v Luciji. Piranska občina se za zastavljene cilje ne bo pretirano zadolževala. Predvidela je 5,9 milijona evrov novih zadolžitev, v ta znesek pa je vštet tudi nakup zemljišč za obrtno cono v Dragonji, ki so ga občinski svetniki podprli na prejšnji izredni seji.

Za ohranjanje sedanje zelo visoke ravni javnega servisa pa bo morala občina začeti upoštevati resnične stroške, ki so se v času inflacije občutno povečali. Tudi zato je bila občina v novem proračunu primorana uskladiti cene vrtčevskih programov iz leta 2015 z novo ekonomsko ceno iz leta 2022.

Izračun stroškov predšolske vzgoje je bil pripravljen na podlagi zakonodaje in ga ni možno spreminjati. Občina pa lahko vpliva na višino prispevka staršev, zato je zanje ob dvigu cen hkrati zagotovila dodatne in nove ugodnosti.

Uvedla je 13-odstotno znižanje plačila staršev otrok v programu prvega starostnega obdobja, 18-odstotno znižanje plačila staršev otrok v programu drugega starostnega obdobja, znižanje v kombiniranem oddelku pa bo 20-odstotno.

Občina Piran bo iz proračuna pokrivala kar 82 odstotkov vseh stroškov vrtčevskih programov, prispevek staršev pa bo ostal pri 18 odstotkih, višina doplačila pa bo primerljiva oziroma skoraj enaka, kot jo bodo letos plačevali starši v sosednjih občinah, Izoli in v Mestni občini Koper.

Predlagano povišanje doplačila, ki ga krijejo starši, sicer znaša manj kot 20 odstotkov za program prvega starostnega obdobja, nekaj več kot 30 odstotkov za program drugega starostnega obdobja ter  27 in pol odstotka za kombiniran program.

Predšolska vzgoja je ena izmed ključnih prioritet proračuna za leto 2023, saj poleg načrtovanih investicij občina predvideva sofinanciranje delovanja predšolske vzgoje v višini 4,2 milijona evrov, kar je za skoraj 800 tisoč evrov več kot v lanskem letu.

V predlogu proračuna v prvem branju ni bilo predvidenih sredstev za nakup območja teniških igrišč, saj je občinski svet na predlog župana zavrnil soglasje k temu pravnemu poslu.

Že pred samim glasovanjem je župan svetnice in svetnike seznanil, da občina ohranja interes za nakup Teniškega centra Portorož, a pod drugačnimi pogoji od tistih, ki jih je obravnaval občinski svet v prejšnjem sklicu. Povedal je, da je že začel pogovore z lastnikom območja in  da verjame, da obstaja možnost, da bi takšen dogovor lahko dosegli.

Svetnice in svetniki so zato podprli sklep, ki se glasi: »Občinski svet nalaga županu, da z družbo Terme Čatež d.d. poskuša, upoštevaje vse okoliščine v zadevi, uskladiti novo ponudbo za odkup »Tenis centra Portorož«, pod drugačnimi pogoji od tistih, ki jih je obravnaval občinski svet v prejšnjem sklicu, in z dodatnimi zemljišči.«

VIR: Občina Piran