Mednarodno strokovno srečanje bo potekalo 6. in 7. decembra, na njem pa bodo v ospredju domače in tuje rešitve s področja digitalne transformacije energetike.

Avtor:
Brane Janjič
Mednarodno strokovno srečanje bo potekalo 6. in 7. decembra, na njem pa bodo v  ospredju domače in tuje rešitve s področja digitalne transformacije energetike.

Kot izpostavljajo v Prosperiji, ki je organizator dogodka, bo mogoče ambicioznim ciljem na področju uvajanja obnovljivih virov poleg krepitve omrežja slediti le s pospešeno uporabo novih tehnologij, zato bodo na dvodnevni konferenci iskali odgovor na vprašanje, kako učinkovito jih že izkoriščamo in kakšen uspeh lahko prinese pospešena digitalizacija. Tako bo med drugim dr. Gregor Taljan iz družbe Energienetze Steiermark GmbH predstavil zadnje trende na področju pametnih omrežij, Jan Bohinec iz GEN-I pa optimizacijo sredstev in pogodbe o dolgoročnem zakupu energije. V času vse pogostejših kibernetskih napadov, bo zagotovo zanimivo tudi predavanje Senada Aruca iz podjetja Gatewatcher, ki bo naslovil nove načine kibernetskih napadov in pojasnil, kako se jih je z uporabo najbolj naprednih digitalnih tehnologij mogoče ubraniti.

Dara Dobrijević iz BE-terne bo pojasnila, kako posebno Microsoftovo orodje skupaj z internetom stvari (IoT) omogoča upravljanje javnih storitev in infrastrukture. Dr. Luka V. Strezoski iz DerMag Consultinga in Univerze v Novem Sadu bo orisal pomen pametnih omrežij za uspešno vključevanje obnovljivih virov ter, kakšno vlogo lahko pri tem igrajo sistemi DERMS (Distributed Energy Resource Management Systems), Alexander Kofink iz podjetja CyberGrid/EVN pa bo z udeleženci konference delil praktičen primer uporabe njihove upravljalske platforme, ki uporabnikom omogoča, da s pomočjo fleksibilnosti pridejo do dodatnih zaslužkov. Zanimiva bo tudi predstavitev Jožka Gruškovnjaka iz SAP, ki bo razkril, kakšno dodano vrednost dosegajo napredna podjetja s področja energetike, ko z digitalizacijo že uspešno spreminjajo svoje poslovne modele. Ne gre spregledati tudi cele vrste predstavitev konkretnih uspešnih primerov iz prakse, kot vedno pa bo konferenca tudi priložnost za medsebojna srečanja in izmenjavo mnenj o aktualnih trendih v energetiki. Več informacij o samem dogodku najdete tukaj.

Vabljeni!

VIR: Naš Stik