S poslanim sms sporočilom PRISPEVAM5 na številko 1919 lahko posamezniki prispevajo sredstva za brezplačno terapijo otrok, ki so preživeli zlorabo

2. november 2022 — Vse do 9. novembra bo pred Lutkovnim gledališčem v prestolnici ogromen plišast medvedek opozarjal na stiske otrok, ki so preživeli spolno zlorabo in potrebujejo našo pomoč. Evropske raziskave namreč kažejo, da v otroštvu spolni napad doživi od deset do dvajset odstotkov otrok. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je žrtev spolne zlorabe vsaka peta deklica in vsak sedmi deček. Plišasti medvedek je del kampanje »Če prijaviš, lahko ustaviš!«, ki jo izvaja Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, omogočila pa jo je Merkur zavarovalnica.
 
»Pred lutkovnim gledališčem v Ljubljani smo postavili interaktivno vitrino z velikim medvedkom, kjer lahko s pritiskom na gumbek slišite pretresljive zgodbe, ki jim medvedku zaupajo otroci in s katerimi se srečujemo v Lunini vili. Hkrati lahko posnamete tudi sporočilo za vse otroke, ki doživljajo nasilje. Tople besede jim bodo polepšale dan. Otroci so nemočni in naša odgovornost je, da jim pomagamo. To lahko storimo s prijavami in z lajšanjem dostopa do strokovne psihoterapevtske obravnave. Sredstva v okviru kampanje zbiramo z SMS sporočili in posebnimi »medvedki podpore,« poudarja Jerica Okorn, predstavnica Lunine Vile, in dodaja: »Nasilje nad otroki se je v času epidemije povečalo kar za deset odstotkov, posledice, ki jih zloraba pusti na otrocih, pa so nepredstavljive. S kampanjo želimo opozoriti na to, kako pretresljiva izkušnja je za otroka spolna zloraba, ter da je nanjo potrebno opozoriti. Okrevanje po zlorabi je dolgotrajno, otrok, ki je doživel spolno zlorabo, pa nujno potrebuje ustrezno psihosocialno pomoč.«
 
Večina (družinskega) nasilja še vedno ostaja neprijavljena.
Zaradi spolnega nasilja trpi vsak peti otrok, če k temu prištejemo še čustveno in fizično nasilje, pa je ta številka še bistveno večja. Policija v Sloveniji letno obravnava okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj nad otroki, od tega kar več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi, lahko tudi anonimno preko spletne povezave ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.
 
»Če prijaviš, lahko ustaviš!«
V želji po ozaveščanju o nasilju nad otroki, je Lunina Vila pripravila kampanjo »Če prijaviš, lahko ustaviš!«. Kampanjo je zasnovala agencija Bold Group, podprli pa so jo številni vplivneži, med njimi tudi Nina Pušlar, Tara Zupančič in Denis Porčič – Chorchyp. Posamezniki lahko otrokom, ki so prestali spolno zlorabo, pomagajo z nakupom medvedka, poslanim SMS sporočilom z vsebino PRISPEVAM5 na število 1919 ali nakazilom na TRR račun Lunine vile.                                                                     
 
Več informacij o kampanji je dostopnih na tej povezavi.
V okviru kampanje so bile posnete tudi izjave žrtev, ki so preživele spolno zlorabo, in so dostopne na tej povezavi.
 
 
Anonimna prijava spolnega nasilja nad otroki
Vse vrste fizičnega, psihičnega nasilja, zanemarjanja in zlorab je potrebno čim prej prijaviti, da se prenehajo, nato pa je pomembno otroku zagotoviti tudi ustrezno psihosocialno pomoč. Če poznate otroka, ki je žrtev nasilja oziroma nasilje doživljate sami, lahko pristojne organe o tem obvestite z oddajo anonimne prijave. Postopek anonimne prijave je preprost in je prvi korak v zagotavljanju pomoči tistim, ki jo nujno potrebujejo. Anonimna prijava se lahko odda kot e-prijava na povezavi ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.
 
Pomoč otrokom, ki so preživeli spolno zlorabo
Otrokom, ki so preživeli eno od oblik spolnega nasilja, lahko pomagate na naslednje načine:
§  Nakup medvedka
Z nakupom medvedka, ki ga prejme otrok in ga spremlja ves čas psihoterapije, krijete stroške enega srečanja.
§  SMS sporočilo
Za uporabnike Telekoma Slovenije, A1 in Telemacha je na voljo pošiljanje SMS-sporočila s ključno besedo PRISPEVAM5 na številko 1919, s katerim boste prispevali 5,00 € za nudenje brezplačne psihoterapevtske pomoči otrokom, ki so preživeli fizično, čustveno ali spolno zlorabo.
§  Nakazilo na TRR
Finančno pomoč lahko nakažete tudi na:
Lunina vila, Inštitut za zaščito otrok, so. p. 
ID za DDV: 73454311 
TRR: SI56 6100 0001 4077 569 (DELAVSKA HRANILNICA d.d.) Koda namena: CHAR
Sklic: 00 – LLLLMMDD
§  Paypal
S Paypalom lahko donirate na račun info@luninavila.si.
 
 
O Lunini vili
Glavno poslanstvo Lunine vile je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih. Njihovi strokovnjaki otrokom nudijo psihoterapevtsko in psihosocialno pomoč pri premagovanju hujših stisk in življenjskih okoliščin, kot so travmatične izkušnje, izkušnja nasilja ali zlorabe, ločitev staršev, težave s prilagajanjem na večje življenjske spremembe, samopoškodovalno vedenje, nemir, zapiranje vase, izbruhi jeze in druge čustvene stiske, učne težave, strah pred šolo, nespečnost, težave s prehranjevanjem, psihosomatske težave in težave v odnosih. Omogočijo jim, da s pomočjo igre, kreativnih medijev in pogovora okrepijo notranje vire moči, ozavestijo svoje doživljanje, premagajo notranjo stisko in poiščejo nove, konstruktivne načine za razreševanje življenjskih izzivov.

PR: IPPR