Na območju Radovljice, Žirovnice in Kranjske Gore se to poletje obeta vrsta različnih kulturnih, športnih in zabavnih dogodkov.

Radovljica/Žirovnica/Kranjska Gora, 17. junija - Na območju Radovljice, Žirovnice in Kranjske Gore se to poletje obeta vrsta različnih kulturnih, športnih in zabavnih dogodkov. Vse tri kraje bo skupaj z drugimi destinacijami na območju Julijskih Alp tudi letos povezala tekaška prireditev Julian Alps Trail Run, ki bo potekala septembra in bo gostila 2500 tekačev.


 
Kot je ta teden na skupni novinarski konferenci v Radovljici povedala gostiteljica, direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton, v Radovljici to poletje pripravljajo vrsto predvsem glasbenih in kulturnih dogodkov, nekaj pa tudi športnega dogajanja
.
Že ta konec tedna v starem mestnem jedru poteka mednarodni festival swinga, ki se ga udeležuje več kot sto plesalcev. Glasbo in kulinariko bodo na Linhartovem trgu povezovali tudi vsak četrtek v juliju in prvi četrtek v avgustu. Glasbeni gostje bodo Žigan Kranjčan, Pedro Makay, Tretji kanu, Jet Black Diamonds in Neisha, za ulične prigrizke pa bodo poskrbeli Okusi Radol'ce.

Lanskoletna uspešnica, poletni kino na velikem napihljivem platnu, bo tudi letos ponudila filmske večere na različnih lokacijah po občini. Številni dogodki se bodo odvili tudi v sklopu občinskega praznika v začetku avgusta. Poleg tega bo avgusta potekal tradicionalni Festival Radovljica.

Bogato glasbeno, pa tudi literarno dogajanje obljublja Zavod za turizem in kulturo Žirovnica. Kot je povedal njegov direktor Matjaž Koman, se bo festival KašaArt odvil na različnih prizoriščih v vaseh pod Stolom, in sicer pred rojstnimi hišami Franceta Prešerna, Frana Saleškega Finžgarja in Matije Čopa ter v Završnici. "Namen festivala je povezovati našo kulturno in naravno dediščino s preživljanjem časa na prostem," je pojasnil.

Začeli bodo 1. julija s tradicionalno Prešerno nočjo, na kateri bo Aleksander Mežek tokrat gostil skupino MRFY. Do 24. avgusta se bodo nato zvrstili Joker Out, Vlado Kreslin in Bakalina Velika, literarni večeri pa bodo ponudili pogovore z Vesno V. Godina, Tino Gorenjak in Boštjanom Gorencem - Pižamo.

Že z vrsto izvedenih velikih prireditev se letos lahko pohvali Kranjska Gora, ki je pozimi gostila več športnih tekmovanj svetovnega ranga. Po mesecu dni predaha so v Zgornjesavski dolini že preklopili na poletno sezono in izvedli Spartan Race, ki je letos privabil 2400 tekmovalcev. Rekordno udeležbo, 1500 tekmovalcev, pa je zabeležil tudi letošnji Goni Pony na Vršič.

Prejšnji vikend so pripravili 2. Outdoor festival Mojstrana, Kranjska Gora pa gosti tudi ženski teniški turnir. Danes se odvija 2. Oldtimer Fest, 1. julija pa bo sledilo še 5. Youngtimer srečanje, kjer se bodo srečala malce mlajša atraktivna vozila, je povedala v. d. direktorice Turizma Kranjska Gora Elizabeta Skumavc.

Julija se začnejo tradicionalni glasbeni večeri v Mojstrani in Kranjski Gori. Avgusta pa bodo potekali 28. Kranjskogorska desetka, Škerlovi dnevi, Aljaževi dnevi, Karavana okusov, tekaški in gorniški festival Triglav Trail Run, Red Bull Planica 400 in Juriš na Vršič. Kranjska Gora bo gostila tudi mednarodni kongres o gozdu in njegovih učinkih na zdravje, brezglutenski festival ter 1. mednarodni športni vrh Izzivi v športu.

Vse tri omenjene destinacije in ostale v Julijskih Alpah bo od 7. do 10. septembra znova povezal največji slovenski dogodek gorskega teka Julian Alps Trail Run. Tekači bodo na šestih različnih razdaljah, dolgih od deset do 170 kilometrov, v tekaškem koraku povezali Dolino Soče, Radovljico, Žirovnico, Bled in Kranjsko Goro.
Organizator Luka Hren je pojasnil, da je glavnina mest za tekače že razprodanih. Pričakujejo med 5000 in 6000 tujih tekmovalcev in obiskovalcev iz okoli 60 držav ter še okoli 2000 domačih tekmovalcev in obiskovalcev prireditve.


VIR: STAkrog