V Dolah se te dni intenzivno pripravljajo na dogodek, kot ga v kraju še ni bilo.

Foto: Domačinke bodo postale manekenke (avtor: Rajko Gnezda)


Organizatorica Dora Gnjezda ob podpori Krajevne skupnosti Dole, Občine Idrija, Društva klekljaric idrijske čipke in družine Rupnik namreč to soboto pripravlja modno-glasbeni dogodek, ki bo na svojevrsten način povezal ustvarjalce v KS Dole ter oblikovalke oblačil iz z idrijsko občino pobratenega francoskega mesta Aumetz.

V soboto, 17. septembra, ob 18. uri bo dvorana gasilnega doma v Rebru zaživela v povsem novi vlogi, saj bo prizorišče modno-glasbenega dogodka z naslovom Od majhnih stopinj do velikih korakov. Idejo da bi modno revijo pripravili v njenem rojstnem kraju, je dala Magdalena Rupnik Madotto, danes predsednica Slovenskega delavskega društva Aumetz, ki se je iz Jeličnega Vrha kot dekle poročila v to francosko mesto in se kmalu vključila v kulturno delovanje tamkaj živečih Slovencev. Dorico Gnjezda, sicer tudi članico Društva klekljaric idrijske čipke in prebivalko KS Dole, je pobuda navdušila in prevzela je organizacijo dogodka.

Posebej za to prireditev bo Madottova v svoj rojstni kraj pripeljala 7 šivilj iz Aumetza, ki bodo predstavile svoje kreacije, od preprostih vsakdanjih do večernih in poročnih. Na modni pisti bo njihove kreacije nosilo 10 manekenk – modelov, ki jih je med dekleti in ženami iz domačega kraja k sodelovanjun povabila organizatorica prireditve, v teh dneh pa se pod vodstvom dijakinje Izabel Peternel, ki ima narejeno manekensko šolo, urijo v manekenskih veščinah. Deset otrok z območja krajevne skupnosti Dole bo tudi sodelovalo na modni reviji, kjer bodo predstavljali kreacije za otroke. 

Manekenke si bodo k oblačilom, ki jih bodo predstavljale na modni reviji, nadele tudi izdelke iz idrijske čipke iz kolekcije Ona, ki so jih spodnjeidrijske klekljarice letos predstavile na razstavi v Spodnji Idriji. Dogodek pa bodo popestrili mladi glasbeniki, ki so tako ali drugače povzani s krajem.

Metka Rupnik

PR: Občina Idrija