V Zavodu Celeia Celje bodo na Martinovo soboto, v sodelovanju z druščino Vin.CE, Hotelom Evropa in drugimi partnerji, prvič organizirali celodnevno dogajanje na Krekovem trgu.

V Zavodu Celeia Celje bodo na Martinovo soboto, v sodelovanju z druščino Vin.CE, Hotelom Evropa in drugimi partnerji, prvič organizirali celodnevno dogajanje na Krekovem trgu. K sodelovanju so uspeli privabiti petnajst različnih vinarjev iz celotne Slovenije. Njihovo ponudbo bodo dopolnili ponudniki domačih dobrot. Poskrbljeno bo tudi za ulično kulinariko in pester zabavni ter izobraževalni program.

Na Martinovo soboto bo v Celju prvič celodnevni enološko-gastronomski dogodek, ki ga je organizator, Zavod Celeia Celje (ZCC), v sodelovanju z druščino Vin.CE in Hotelom Evropa, poimenoval DOBROdošlo VINO. »S predstavitvijo bogate vinske dediščine slovenskih vinorodnih dežel, pokušino mladega vina in zrelih vin, obiskom članov Združenja slovenskega reda vitezov vina, vodstvom sommelierja in krstom mošta, želimo tudi v mestu ob Savinji povečati prepoznavnost slovenskih vinarjev in prispevati k širjenju kulture uživanja vinske kapljice. Na vse omenjeno nakazuje tudi ime, ki smo ga izbrali«  je o razlogih za prvi dogodek DOBROdošlo VINO povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje. V slednjem so se odločili in k sodelovanju, poleg vinarjev, povabili tudi ponudnike kulinaričnih dobrot in izdelkov domače obrti. Po besedah Tadeje Falnoga, ki v ZCC skrbi za mestni marketing in za dogajanje na Martinovo soboto, je bil odziv tako vinarjev kot ostalih ponudnikov dober. »Na Krekovem trgu bo tako možna pokušina žlahtne kapljice petnajstih različnih vinarjev iz celotne Slovenije. K sodelovanju nam je uspelo privabiti tako butične vinarje kot velike vinske kleti. Ker je vino rado v dobri družbi, bodo ponudbo vinarjev dopolnili še ponudniki domačih dobrot s podeželja ter izdelkov domačih obrti,« je pojasnila Tadeja Falnoga in dodala, da je celodnevno dogajanje namenjeno tako izobraževanju kot druženju. V tem duhu je zastavljen tudi program, ki se bo ob 11.11. začel z mimohodom s praporom Združenja slovenskega reda vitezov vina in promenadnim koncertom Harmonikarskega orkestra Glasbene šole Celje s solisti in dirigentom Tomažem Marčičem. Opoldne bo Tadej Linasi, župnik župnije Celje – Sv. Danijel opravil tradicionalni krst mošta, sledile bodo degustacije na stojnicah, vodstvi s sommelierjem ter pokušina domačih dobrot. V Hotelu Evropa bodo poskrbeli za toplo ulično kulinariko tako za odrasle kot za otroke. Vse jedi, od račjih prsi, trgancev mlincev, rdečega zelja, foie gras pite, kostanjevega kruha do domačega šmorna z rozinami, lončka s kakijevo kremo, kuhano hruško v muškatu in drobljencem granatnega jabolka, bodo na voljo po enotni ceni 8,00 eur za porcijo. Kupone je že mogoče naročiti na Zavodu Celeia Celje ali kupiti na kraju dogodka, na Krekovem trgu. Na slednjem bo v popoldanskem delu programa sledil koncert Andreja Šifrerja, v dvorani Kina Union pa bo brezplačno na ogled dokumentarni film o Hotelu Evropa in 150. obletnici hotelirstva v Celju. 
Dogajanje na trgu se bo sklenilo ob 18. uri, obiskovalci pa bodo lahko na Martinov večer uživali tudi v celjskih lokalih in restavracijah. V Gostilni Oštirka in Bistroju Lalu bodo ponudili poseben Martinov meni, v Gušt pubu pa Guštovanje: Martinovanje s pridihom Gušt Puba.

Vinarji in vinske kleti: vina Glavač, Mladen Gašpar, Vina HUBA Martinčič, VINO ANDREJC, Vinska klet Ferjančič, Posestvo Bela gora, Meum Winery, Šmarska vinska klet z vinarji, Borut Cvetkovič, Klet Brda, Vino Zdolšek in Radgonske gorice d.o.o..


Ponudniki domačih dobrot: Silva Kajtna Poženel, Karel Gorjup, Jana Divjak, 
Gobarsko društvo Bisernica, Žganjarstvo Zajec, Društvo za kakovosten način življenja v sožitju z naravo Zelenko, Joštov mlin, Tomaž Zeme, Vojko Kunaj, Celjske mesnine d.o.o. in Rolca.

Ponudnik ulične kulinarike
Hotel Evropa

VIR: Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje