Tudi letos, kot je že tradicija, so na župnijskem dvorišču v Breznu zadnjo nedeljo v septembru obrali potomko najstarejše žlahtne vinske trte na svetu z Lenta v Mariboru.

Kljub bolj kislemu vremenu je številne zbrane pozdravila voditeljica programa Slavica Pečovnik Urh.

Župan in gospodar trte Anton Kovše, inž. se je v svojem nagovoru med ostalim zahvalil Brezniškim bračem za uspešno opravljeno delo pri negi in skrbi za trto, še posebej letos, ko je bilo zelo sušno leto. Skrbnik trte Anton Zaletelj je ocenil, da je bila letina povprečna, grozdje pa ima visoko stopnjo sladkorja. Prvi grozd je obral Brezniški brač Srečko Tomšič in ga ponudil v oceno gospodarju Antonu Kovšetu, inž., ki je dal dovoljenje za pričetek trgatve.

Bogat kulturni program so izvedli Moški pevski zbor Kulturnega društva Lehen na Pohorju, Ljudske pevke s Kaple na Kozjaku in Veseli kapelčani. Bogata pa je bila tudi ponudba in predstavitev na stojnicah, ki so jih pripravili: Turistično olepševalno društvo Brezno-Podvelka, Društvo podeželskih žena Brezno-Podvelka, Društvo kmečkih žena s Kaple na Kozjaku in Karitas Župnije Brezno.
 
Mag. Jože Marhl    

PR: Občina Podvelka