FOTO UTRINKI


Otvoritev razstave Ustvarjeno v Sloveniji
Foto: Janez Klenovšek V petek smo v Palači Cukrarna v prekrasnem vzdušju v sklopu 27. bienala oblikovanja otvorili razstavo Ustvarjeno v Sloveniji, s katero smo predstavili manjši vpogled v petletno delovanje Centra za kreativnost in razstavilije izbor nekaterih projektov in del več kot 200 slovenskih ustvarjalcev. Postavitev razstave so pripravili Vidic Grohar Arhitekti.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, ustvarjalcem, razstavljavcem, organizacijam v partnerski mreži, ministrstvom in drugim partnerjem ter na sploh vsem, ki ste v zadnjih letih tako ali drugače sodelovali v programih in aktivnostih CzK in soustvarjali skupnost, katere skupni imenovalec je misliti drugačno, vključujočo in trajnostno prihodnost.

Vabljeni k ogledu razstave Ustvarjeno v Sloveniji, ki bo v Palači Cukrarna odprta do 2. oktobra 2022, od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Voden ogled po razstavi bo že ta četrtek, 2. junija 2022, ob 17. uri.
RAZSTAVA  BIO27 Spremljevalni program
Palača Cukrarna, 27. maj - 2. okt
Kot del razstave si lahko ogledate tudi BIO27 Spremljevalni program, v okviru katerega predstavljamo tri mednarodne oblikovalske razstave, katerih namen je dodatno raziskati in soočiti industrijsko in tehnocentrično z alternativnimi mitologijami: DNK stvari (Marcin Rusak), Idealna izkušnja prehranjevanja (Kathrine Dankl) in Šola neizrečenega (Design Campus).

MEDNARODNA PREDSTAVITEV Nove prakse, nova orodja:
slovenski arhitekti prihajajo
ANCB Aedes Metropolitan Laboratory, Berlin, 16. jun 2022 | 18:30
Laboratorij Aedes Metropolitan Laboratory bo v sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom, SKICA Berlin Centrom za kreativnost pri MAO, raziskoval sodobno slovensko arhitekturo in urbanizem v povezavi z nemškim diskurzom.

Na dogodku “Nove prakse, nova orodja” bomo nemškemu občinstvu predstavili novo generacijo slovenskih arhitektov. Deset slovenskih sodobnih arhitekturnih praks, ki sta jih izbrala kustosa Mika Cimolini in Matevž Čelik, bodo predstavili nove načine za uveljavljanje svojih pristopov ter razmišljanja o poslanstvu arhitekture, njenem odnosu do družbe, ekologije in organizacije prostora. Arhitekti vse bolj postajajo posredniki med uporabniki in prostorom, varuhi dediščine in prostorski aktivisti, ki rešujejo kompleksne organizacijske in prostorske probleme.

Deset arhitektov iz Slovenije bo predstavilo svoje delo v kratkih izjavah po “10 x 10 impulzov”, ki jim bo sledil dialog med slovenskimi arhitekti, ki se jim bodo pridružili nemški kolegi. Berlinska zbornica arhitektov in ZAPS bosta članom za udeležbo na dogodku podelili točke za strokovno usposabljanje.

RAZSTAVA NA MILANO DESIGN WEEK 2022 Novi časi (Made in Slovenia)
OPIFICIO 31, Via Tortona 31, Milano
PREDOGLED ZA MEDIJE: 6. jun 2022, od 11:00 do 19:00
RAZSTAVA: 7.-12. jun 2022, vsak dan, od 10:00 do 21:00
Med milanskim tednom oblikovanja bo naša razstava del prizorišča TORTONA ROCKS na ulici Via Tortona 31. Predstavili bomo izbor dvaindvajsetih izdelkov, ki so prejeli znak odličnosti “Made in Slovenia”. Projekte je na podlagi odprtega razpisa za sodelovanje izbrala strokovna komisija: oblikovalec Luka Stepan, oblikovalka storitev Ana Kyra Bekš, arhitekt in oblikovalec Primož Jeza, kustosinja za arhitekturo in oblikovanje Maja Vardjan ter arhitektka in vodja programa pri CzK Mika Cimolini.

Se vidimo v novih časih!

Razstavo organiziramo v sodelovanju med Centrom za kreativnost/MAO in Generalnim konzulatom Republike Slovenije v Milanu.
MILANO DESIGN WEEK Pogovor BIO27: Kaj je Supervernakularno?
OPIFICIO 31, Milano, 8. jun 2022
Pridružite se nam na pogovoru, ki bo obravnaval temo BIO27 Supervernakularno – ambiciozno gibanje, ki črpa navdih iz vernakularnega oblikovanja za ustvarjanje domiselnih odgovorov na sodobne izzive. Sodelujejo kustosinja BIO27 Jane Withers, Marco Samichelli, Anniina Koivu in Gaja Mežnarić Osole. Pogovor bo vodil Jan Boelen, direktor Ateljeja LUMA. Ob 17. uri sledi otvoritev razstave Novi časi in sprejem.
ZOOFA POPUP Mladi upi: Anja Medle & Kročeta
ZOOFA, 1. jun do 28. jun 2022
V junijskem Pop Upu se bosta predstavili znamka ženskih oblačil Medle, mlade oblikovalke Anje Medle, dobitnice nagrad Elle Style Award 20 in WOWLJFW19 ter znamka ženskih torbic Kročeta, modne oblikovalke Sladjane Urošević.
VODENI OGLEDI Terenski dogodki Nonument Group
2. in 4. jun | 12. jun | 24. jun
Terenski dogodki na treh lokacijah - v parku Vile Rafut pri Novi Gorici, v parku Vile Bled na Bledu ter ob Plečnikovem stadionu v Ljubljani - so osnova za razmislek o inovativnih načinih beleženja in ohranjanja dediščine, ki upirajo pogled v zapuščene, spregledane, pozabljene, izbrisane arhitekture.
PREDAVANJE Mohamed Adel Dessouki: Laščak in Alexandria
Na spletu, 2. jun 2022
Dessouki nam bo predstavil raznoliko stanje Laščakove arhitekture v Aleksandriji - od mnogih porušenih stavb do stavb, v katerih se razrašča neformalna gradnja, in stavbe, v kateri danes domuje egipčanski Muzej kraljevskega nakita.
POGOVOR Odprti studio Ljubljana
Likozarjeva 1, LJ | 3. jun 2022
Ljubljanski Odprti studio bo združil dve različni oblikovalski perspektivi v en sam mixer. Nejc Prah, prejemnik velike nagrade Brumen 2017, bo predstavil vernakularno oblikovanje ter njegov vpliv na mainstream produkcijo. Flaviar, ki je s spiralo okusa osvojil veliko nagrado Brumen 2015, bo po njej popeljal tudi goste dogodka.
POP-UP TRGOVINA Vili van Style: TRIP #13
Kino Otok, Izola. 3. in 4. jun 2022
Na 18. Mednarodnemu filmskemu festivalu Kino Otok – Isola Cinema v Izoli, bo Vili predstavil šest blagovnih znamk, ki soustvarjajo slovensko modno sceno. JKH identity (Ljubljana), UriKuri (Ljubljana), david bacali (Zagorje ob Savi, Montango (Grosuplje), GENTLE POWER (Bled-Ljubljana), OSCAR (Ljubljana).
SPLETNA DRAŽBA Okoljska dražba
Na spletu, do 30. jun do 00:00
Na dražbi, ki jo v sklopu Okoljskega dneva gospodarstva organizira GZS, predstavljamo unikatne izdelke slovenskih oblikovalcev iz nabora prejemnikov znaka odličnosti Centra za kreativnost, Made in Slovenia, ki temeljijo na trajnostnih načelih in družbeni odgovornosti.
SPLETNO IZOBRAŽEVANJE Oblikovanje prodajne kolekcije: Sanja Grcić
Na spletu, 8. in 9. jun 2022
Kje se skriva prodajna uspešnica, ki jo bodo vaše stranke ponosno nosile ob sprejemu Prešernovne nagrade, otvoritvi Berlinala ali protivladnih protestih? Sanja Grcić vam vse to in še več razkrije na primeru "wearableart" kolekcije s slikami Tine Dobrajc.

Center za kreativnost

PR: MAO