vabilo

USPEŠNE ZGODBE SKUPNOSTI CZK
Lesena igrača Konstrukta
Konstrukta je lesena modularna igrača, ustvarjena po konceptu Nika Kralja, enega najvplivnejših slovenskih industrijskih oblikovalcev. Igrača spodbuja razvoj motoričnih spretnosti, konstrukcijskih znanj in domišljije.

Njeno proizvodnjo je spodbudilo socialno podjetje Festival lesa, ki je bilo v letih 2020 in 2022 prejemnik na javnem razpisu »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - CzK«, ki ga razpisuje Ministrstvo za kulturo. Konstrukta je leta 2022 postala tudi prejemnik znaka odličnosti ''Made in Slovenia'', ki ga podeljuje Center za kreativnost in je bila v sklopu razstave Novi časi predstavljena na tednu oblikovanja v Milanu.

Konstrukta je bila decembra 2022 predstavljena na novinarski konferenci v MAO, od takrat naprej je na voljo za nakup v MAO trgovini ter v spletni trgovini Konstrukta.
‟Vsekakor nam brez razpisa »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - CzK« ne bi uspelo razviti določenih komponent Konstrukte, kaj šele postaviti Konstrukto na trg. Razpis je bil uporabniku zelo prijazen in vedno ste nam bili na voljo za kakršnokoli pomoč.  Čeprav se je projekt končal, s Konstrukto uspešno stopamo na trg. V 7 mesecih smo prodali že več kot 170 kompletov. Veseli nas zelo dober odziv vrtcev in šol. Ekipa na Festivalu lesa pa že pripravlja serijo KONSTRUKTA DEKO iz različnih avtohtonih vrst lesa, ki bo namenjena zbirateljem primerkov dobrega designa.” predstavnik, Festival lesa
Foto: DuaViz

NAGRADA Distributed Design Awards 2023
V izbor za nagrade Distributed Design Awards 2023 so se uvrstili kar trije slovenski projekti!

Darja Malešič z izdelkom Corn Dolly
Rok Oblak in Luka Pleskovič z izdelkom Čebelino
Lara Baler in Boris Ouček z izdelkom Oreika

Na spletni strani Distributed Design poteka glasovanje za nagrado po izboru ljudstva People’s Choice. Projekt, ki bo prejel največ glasov, bo nagrajen, zato oddajte svoj glas do 25. avgusta!

Vsi trije prijavitelji so bili izbrani tudi na javnem pozivu Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je pod okriljem Distributed Design objavil Center za kreativnost in bodo predstavljeni v sklopu medinstitucionalne razstave Trienale rokodelstva in obrti v Koroški galeriji likovnih umetnosti, ki bo potekala od 26. septembra do 19. novembra 2023.

Vabljeni h glasovanju!

NAGRADA MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja prejemnik Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino
Med letošnjimi nagrajenci Nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra 2023 je tudi projekt, katerega partner je bil Center za kreativnost, MADE IN: pripovedi obrti in oblikovanja (AT, HR, SI, RS); evropska platforma, ki združuje oblikovalce, raziskovalce in kustose, predane raziskovanju dediščine skozi sodobno produkcijo, ter spodbuja pomembno vlogo obrti pri oblikovanju lokalnih identitet in zagotavljanju trajnosti na ravni skupnosti.

Odkrijte zmagovalce in z glasovanjem odločite, kdo bo prejel letošnjo nagrado Public Choice Award! Glasovanje poteka do 28. avgusta 2023.

Oddaj svoj glas >>
ODPRTI POZIVMentorska shema Distributed DesignRok za prijave: sredina oktobra 2023

Pridružite se mentorski shemi Distributed Design – pobudi, ki spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja v ustvarjalni skupnosti. Program združuje izkušene mentorje in ambiciozne oblikovalce in ustvarjalce ter ustvarja platformo za podporo in strokovni razvoj. Več >>
BIO27
Študijski dan Super Vernaculars
Oglejte si videoposnetek uvodne seje Študijskega dne Super Vernaculars, ki se je odvil 22. novembra 2022 z naslovom
Defining Super Vernaculars – Shaping a regenerative design movement. Izveden je bil v sodelovanju z Jane Withers Studio. Več >>

VIR: MAO