V soboto, 20. maja 2023, je potekala 2. REGALNICA, z izhodiščem v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu.

V soboto, 20. maja 2023, je potekala 2. REGALNICA, z izhodiščem v Promocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. Dogodek, ki se je odvijal drugo leto zapovrstjo, v organizaciji Univerze na Primorskem in Parka Škocjanske jame, je bil namenjen zbiranju podatkov o pojavljanju zelene rege v kalih na območju JZ Slovenije, kjer je bila v preteklosti ta izjemno prikupna dvoživka že zabeležena.

Letošnji akciji se je pridružilo okoli 70 udeležencev iz različnih organizacij, med njimi so bili najštevilčnejši študenti, pa tudi strokovnjaki, lokalni navdušenci nad naravo in tudi nekaj udeležencev z druge stani meje. Organizatorji so uvodoma predstavili lanske rezultate in potek terenskega dela, nato pa je vsaka od 16 skupin prejela podatke o dodeljenih lokacijah. Pred odhodom na teren so organizatorji večer popestrili tudi z družabnim dogodkom. Nato je vsaka skupina med 21.00 in 1.00 obiskala šest do osem kalov, kjer so preverjali prisotnost ciljne vrste in drugih dvoživk - to so naredili s poslušanjem oglašanja, nekateri pa so imeli tudi uspešen foto-ulov. Vse skupine skupaj so obiskale kar 115 kalov in potrdile prisotnost zelene rege na 30 lokacijah.

S pomočjo prepleta akademskega prostora in pristopa ljubiteljske oz. občanske znanosti so pridobili pomembne informacije, ki bodo pomagale pri razjasnitvi izhodiščnega stanja lokalnih populacij te dvoživke in nadaljnjih raziskavah na območju izvedenih popisov. Rezultati REGALNICE bodo v pomoč tudi pri načrtovanju obnov habitatov, predvsem kalov, na tem območju. Prvi rezultati namreč kažejo, da se je v zadnjih letih prisotnost zelene rege v kalih izrazito zmanjšala glede na podatke iz preteklih let, zabeleženih v podatkovni zbirki Centra za kartografijo favne in flore.

Organizatorji dogodka so doc. dr. Martina Lužnik in asist. Martin Senič, Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT, dr. Renata Rozman, Javni zavod Park Škocjanske jame in Sara Strah, študentka Varstva narave UP FAMNIT. Finančno podporo za izvedbo dogodka je priskrbel Park Škocjanske jame.

Ob izvedbi dogodka so svoj delež prispevali tudi študenti na projektu "AmphibiaCheck - Spremljanje ogroženih dvoživk v Parku Škocjanske jame", pridobljenega na javnem razpisu "Projektno delo za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju 2022/2023", financiranega s strani Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije in Evropskega socialnega sklada, cilj katerega je spremljanje populacij dvoživk v Parku Škocjanske jame in ozaveščanje o problematikah, s katerimi se dvoživke soočajo. Ob tej priložnosti so predstavili tudi brošuro, v kateri so zajeli vse dvoživke, prisotne na ožjem območju parka.
Glede na pozitiven odziv udeležencev, brez katerih izvedba takšnega dogodka ne bi bila mogoča, organizatorji upajo, da se bo dogodek nadaljeval in razvijal tudi v prihodnjih letih

VIR: UP