Na portalu Moj elektro lahko uporabniki poslej sami preverijo možnost priključitve samooskrbne elektrarne na določeno merilno mesto in dobijo tudi informacijo o višini razpoložljive priključne proizvodne moči.

Datum objave:
4. oktober 2023

Avtor:
Brane Janjič
Na portalu Moj elektro lahko uporabniki poslej sami preverijo možnost priključitve samooskrbne elektrarne na določeno merilno mesto in dobijo tudi informacijo o višini razpoložljive priključne proizvodne moči.

Število priklopov samooskrbnih virov, zlasti malih sončnih elektrarn, v zadnjih letih strmo narašča, zato so v Elektru Ljubljana in Elektru Gorenjska svojim uporabnikom na portalu Moj elektro ponudili novo storitev, informativni izračun možnosti postavitve samooskrbnih proizvodnih virov na nizkonapetostno omrežje za končne uporabnike. S storitvijo lahko registrirani uporabnik lahko tako na izbranem merilnem mestu sam preveri možnost priključitve samooskrbnega proizvodnega vira in pridobi informacijo o višini razpoložljive priključne proizvodne moči. Izračun je sicer zgolj informativne narave, saj morajo investitorji za rezervacijo priključne moči še vedno pridobiti Soglasje za priključitev samooskrbne naprave.
 
Predsednik uprave Elektra Ljubljana Urban Likozar je v zvezi z novo storitvijo povedal, da so v družbi v sklopu projekta Digit Bela uporabnikom omogočili dostop do obstoječega analitičnega orodja, ki omogoča avtomatizirano, hitro in pregledno analizo in je ključno pri analizah za izdajo soglasij za priključitev samooskrbnih proizvodnih virov. Orodje so uspešno povezali tudi s portalom Moj elektro in tako uporabnikom omogočili, da lahko sami informativno izračunajo možnost priklopa na svojem merilnem mestu. Predsednik uprave Elektra Gorenjska dr. Ivan Šmon pa je ob tem dodal, da so omenjeno storitev v Elektru Gorenjska razvili v sodelovanju z družbo Aeterna, pri čemer gre za prvo in še vedno edino orodje, ki omogoča izračun priključne zmogljivosti omrežja v katerikoli točki distribucijskega omrežja, skladno z metodologijo, ki je zakonsko predpisana v sistemskih obratovalnih navodilih. Ob tem je šerizrazil prepričanje, da lahko na energetske izzive odgovarjamo le z inovativnostjo, znanjem in sodelovanjem ključnih akterjev slovenskega elektroenergetskega sistema.

Omenjeno orodje je bilo sicer razvito v Sloveniji in predstavlja edinstveno inovacijo na področju slovenske elektroenergetike in pospešuje obstoječe postopke za izdajo soglasij za priključitev proizvodnih naprav ter pomembno prispeva k pospešitvi zelenega prehoda Slovenije.

VIR: Naš Stik