Na izboru je letos nastopilo 40 držav, med njimi tudi Slovenija v prvem predizbor

Z velikim slavjem Ukrajine se je zaključil 66. izbor za Pesem Evrovizije. Kalush Orchestra je s skladbo Stefania prejel 631 točk. Sledita Velika Britanija (Sam Ryder – SPACE MAN) s 466 in Španija (Chanel – SloMo) s 459 točkami.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
14. maj 2022 ob 01:26
RTV SLO, Televizija Slovenija, Val 202, Radio Maribor, MMC RTV SLO


Kalush Orchestra je s skladbo Stefania slavila na 66. Pesmi Evrovizije. Foto: Sarah Louise Bennett / EBU



Voditelji vseh treh večerov letošnjega evrovizijskega izbora so bili: priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan, ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini in britanski kantavtor Mika. Foto: Sarah Louise Bennett / EBU



Evrovizijska trofeja, ki so jo prejeli zmagovalci 66. Pesmi Evrovizije. Foto: EBU / Corinne Cumming

Na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije je sodelovalo 40 držav. Iz prvega predizbora so se v veliki finale uvrstili predstavniki Švice, Armenije, Islandije, Litve, Portugalske, Norveške, Grčije, Ukrajine, Moldavije in Nizozemske, iz drugega predizbora pa predstavniki Belgije, Češke, Azerbajdžana, Poljske, Finske, Estonije, Avstralije, Švedske, Romunije in Srbije. Neposredno v veliki finale so se uvrstili predstavniki ˝velikih pet˝, to so Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija, ki je bila letos tudi gostiteljica izbora.

V otvoritveni točki finalnega izbora je s svojimi največjimi uspešnicami nastopila Laura Pausini.
V šov programu med telefonskim glasovanjem so z novo pesmijo Supermodel nastopili lanskoletni zmagovalci Måneskin. S svojimi največjimi uspešnicami pa je nastopil tudi Mika, sovoditelj vseh treh večerov Pesmi Evrovizije.

Zmagovalno skladbo so izbrali gledalci in poslušalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 40-ih državah udeleženkah. Slovensko strokovno žirijo sestavljajo predsednica Alenka Godec, Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač. Točke slovenskega glasovanja pa je v Torino sporočila Lorella Flego.

Komentator televizijskega prenosa vseh treh večerov je bil Andrej Hofer, radijski prenos velikega finala pa je pokomentirala Maruša Kerec. Vse tri večere so v živo prek posebne aplikacije spremljali tudi na MMC-ju.



Vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni in Zala Velenšek na baskitari ter klaviaturist Žiga Žvižej iz zasedbe LPS so s pesmijo Disko nastopili kot peti po vrsti v prvem predizboru. Foto: Andres Putting / EBU

RTV Slovenija je na tekmovanju zastopala zasedba LPS s pesmijo Disko. Nastopili so v prvem predizbor letošnjega tekmovanja, a se ji kljub suverenemu in prepričljivem nastopu ni uspelo uvrstiti v veliki finale Pesmi Evrovizije 2022. "Naša cela evrovizijska izkušnja se je začela dosti nepričakovano in spontano. Z Žigovo prvotno idejo, da se prijavimo na Emo freš, smo naredili nekaj izjemnega, kar se tako mladim, kot smo mi, zelo redko zgodi in smo res hvaležni za to celotno izkušnjo. Današnji in vsi prejšnji nastopi so nam bili zelo všeč. Naredili smo to, kar smo želeli: pokazali smo se Evropi in zdaj gremo naprej delat glasbo," so po nastopu na velikem evrovizijskem odru povedali LPS-ovci.


Ukrajina: Kalush Orchestra - Stefania
Več visokoresolucijskih fotografij in novic povezanih z izborom za Pesem Evrovizije 2022 najdete na uradni spletni strani www.eurovision.tv. Avtorji fotografij so Andres Putting (EBU), Corinne Cumming (EBU) in Sarah Louise Bennett (EBU).