napovednik

Zaključno vodstvo po razstavi Zgodba o knjigi
VODEN OGLED RAZSTAVE S KUSTOSINJO
sobota, 25. november 2023, 11.30 / UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2  Vabljeni na zaključno vodstvo po razstavi Zgodba o knjigi s kustosinjo Bredo Kolar Sluga v soboto, 25. novembra 2023, ob 11.30 v UGM Studiu.Kaj je knjiga? Je enkraten izum shranjevanja informacij, ki nas v znamenitem kvadrastem formatu spremlja že dobrih 1500 let in morda mnogo več! V zahodni likovni umetnosti so jo slikali z navdušenjem, pogoste so upodobitve svetih knjig, enciklopedij, romanov in priročnikov. Včasih je očarala njena lepota in redkost, največkrat vsebina. A lahko razmišljamo tudi širše, ni vseeno, s katero knjigo smo upodobljeni, niti ali beremo na glas ali v intimni tišini, veliko knjig je napisanih, a obstajajo izjeme, kaj se zgodi s knjigo, če jo zavržemo?Več kot 15 mariborskih umetnic in umetnikov ter njihovih gostov, ki se v svojem ustvarjanju pogosto in dlje časa posvečajo knjigi, bo tokrat odkrivalo njene različne plati in odgovarjalo na vprašanje, zakaj je knjiga vznemirljiva za sodobno vizualno umetnost in zakaj je relevantna v današnjem času. Več kot 30 del v raznolikih medijih od skulpture, slike, instalacije, fotografije in objekta bo razpiralo »knjižne vidike« od intimnih do družbenih doživetij.Udeležba je brezplačna.
Več →


S kolesom po Mestni četrti Pobrežje
KOLESARSKO VODSTVO

sobota, 25. november 2023, 9.30 / zbirno mesto: Knjižnica Pobrežje, Mercator center, Puhova ulica 1
UGM se pridružuje praznovanju 50. obletnice delovanja Knjižnice Pobrežje. Skupaj z Mariborsko knjižnico vas vabimo, da se nam s kolesom pridružite na raziskovanju kulturno-zgodovinskih znamenitosti v Mestni četrti Pobrežje. Med drugim si bomo ogledali Hutterjevo kolonijo, Greenwich in pa mednarodni kiparski simpozij Forma Viva na Cesti XIV. divizije. Slednjega bo predstavila naša sodelavka Breda Kolar Sluga. Za varnost na kolesih bo poskrbela Mariborska kolesarska mreža.
Več →



Sobotna ustvarjalnica / Oblikovanje cvetličnih lončkov
PROGRAM ZA OTROKE
sobota, 25. november 2023, 10.00 / UGM, Strossmayereva ulica 6
V mešani tehniki bomo oblikovali okrasne cvetlične lončke. Vanje bomo dali rastline – »modele«, ki smo jih posejali/posadili na prejšnji ustvarjalnici. Za tiste, ki niso sejali in sadili, bomo imeli pripravljene sadike. Do spomladi bomo za poganjke lepo skrbeli, jih vestno zalivali in jim omogočili dovolj svetlobe. Ko bodo »modeli« zrasli v vsem svojem sijaju jih bomo opazovanju še naslikali, nato pa jih bodo otroci lahko odnesli domov.Informacije in prijave: Brigita Strnad, brigita.strnad@ugm.si, 02 22 94 697
Več →



Podobe Židovske
UGM V GOSTEH

na ogled do 19. januarja 2024 / Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4
V izboru desetih likovnih del iz Zbirke Umetnostne galerije Maribor sledimo času od 1919 do 1952, kar zgodovinsko predstavlja burno obdobje raznolikih političnih ureditev in državnih pripadnosti, podoba Židovske pa ostaja nespremenjena. Kljub obsežnemu arhitekturnemu posegu ob prenovi trga, ostaja Židovska še danes eden najprijetnejših predelov starega mesta. Poln zgodovine, velikih osebnosti in neverjetnih zgodb. Umetniki so v ta svet stopili kot opazovalci, oziroma kot občudovalci, v iskanju navdiha in užitka. Njihove drobne risbe in grafike nam približajo poglede na mesto, ki jih iščemo in skušamo odtisniti v spominu za zmeraj.
Več →



Blažka Križan / Drobci
NAPOVEDUJEMO
otvoritev: četrtek, 30. november 2023, 18.00 / UGM Šop, Strossmayerjeva 6
Blažka Križan je umetnica mlade generacije, ki za svoje ustvarjanje uporablja nenavadno orodje. S skalpelom v papir vrezuje drobne oblike, ki se sestavljajo v valujoče, organske forme. Proces je fizičen in podoben kiparskemu odvzemanju materiala, rezultat pa je lahkoten in prosojen izdelek, podoben čipki. Prostorske risbe, ki na ta način nastajajo, so majhni samostojni svetovi, ki valovijo v subtilnih odtenkih belin. Za delo Blažke Križan velja rek »manj je več«. Ob študiju slikarstva se je zares našla šele, ko je začela ustvarjati s papirjem in skalpelom, ki ji nadomešča svinčnik. V njenih umetninah ne pogrešamo barve in je niti ne iščemo.
Več →

VIR: UGM