napovednik

Naprej v preteklost

SKUPNA KAMPANJA MUZEJEV IN GALERIJ POD OKRILJEM SKUPNOSTI MUZEJEV SLOVENIJE

od 5. do 11. decembra 2022 / Instagram, Facebook in YouTubeSpet je napočil čas za akcijo Naprej v preteklost. Tudi v letošnjem letu praznujemo številne jubileje – od 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 20. obletnice Poletne muzejske noči, vse do okroglih obletnic posameznih muzejev. V duhu obletnic, praznovanj in prazničnega meseca bo tokratna akcija #naprejvpreteklost potekala pod geslom #praznovanjevmuzeju in #muzejzavse.

Program:
ponedeljek, 5. december 2022, 11.00, IG + FB + YT
Praznično spletno vodstvo po razstavi Podobe Maribora iz Zbirke UGM
vodi: Jure Kirbiš, kustos UGMsreda, 7. december 2022, 11.00, IG + FB + YT
Praznično spletno vodstvo po razstavi fotografa Matije Brumna
vodi: Andreja Borin, kustosinja razstavepetek, 9. december 2022, 11.00, IG + FB + YT
Pogovor s slikarjem Milanom Ketišem
vodi: Jure Kirbiš, kustos UGMVabljeni k ogledu!

Več →


Ustvarjalnica za mlade in odrasle z arhitektko Tejo Kovač Lozar
SVETLOBNI OBJEKTI
danes, 6. december 2022, 15.00-17.00 / UGM Strossmayerjeva ulica 6
Vabimo vas na ustvarjalnico, na kateri boste pod mentorstvom arhitektke Teje Kovač Lozar, ustvarili svetlobni objekt, s katerim boste v svojem domu pričarali prijetno praznično vzdušje. Izdelava je enostavna in material priročen, zato boste ustvarjalnico lahko ponovili tudi doma. Na ustvarjalnici boste prijeli tudi brezplačno vstopnico na razstavo Saša Dev, arhitekt, pionirja moderne arhitekture in oblikovanja v Mariboru.Teja Kovač Lozar arhitektka, oblikovalka in umetnica, rojena v Mariboru, je arhitekturo študirala v Gradcu in eno leto v Sevilli. Živi in ustvarja na vzhodnih obronkih Pohorja, v bližini Maribora. Ob arhitekturnem delu se loteva tako prostorskih postavitev kot produktnega oblikovanja, oblikovanja razstav, vodenja ustvarjalnih delavnic ter projektov z vključevanjem otroške ustvarjalnosti in tekstilne umetnosti. Je soustanoviteljica skupine Mikrourbanika, ki se ukvarja s kulturo urbanega prostora.cena: 10 €
prijave in info: 02 22 94 697 ali brigita.strnad@ugm.si
Več →



Sobotna ustvarjalnica / Dve, tri ali kar deset voščilnic
USTVARJALNICA ZA OTROKE

sobota, 10. december 2022, 10.00-11.30 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6Na sobotnih ustvarjalnicah spoznavamo pester razstavni program UGM. Pri tem se veliko pogovarjamo, poslušamo drug drugega, se igramo in učimo, ustvarjalno domišljijo pa sproščamo tudi v risarskih, slikarskih, kiparskih in drugih likovnih tehnikah. Namen ustvarjalnic, ki potekajo v stiku z živo umetnino, je pri otrocih spodbujati pozitiven odnos do likovne umetnosti ter poglobljeno branje, razumevanje in vrednotenje likovnih podob, ob tem pa razvijajo tudi svoje zmožnosti za likovno ustvarjanje. Zelo dragocena pa so tudi nova prijateljstva, ki se spletajo skozi celo leto našega druženja.Tokrat bomo spoznali, katera likovna tehnika nam omogoča, da podobo razmnožimo? Tako je, grafika! Na decembrski delavnici bomo ustvarjali praznične voščilnice. Ustvarjali bomo v grafični tehniki, svoje praznično sporočilo bomo razmnožili s pomočjo grafične preše na dve, tri ali kar deset voščilnic.cena posamezne ustvarjalnice: 3 €
obvezne predhodne prijave: 02 22 94 697 ali brigita.strnad@ugm.si
Več →



Saša Dev, arhitekt
NAPOVEDUJEMO
od 16. decembra 2022 do 5. marca 2023 / UGM, Strossmayerjeva ulica 6
Za konec leta 2022 v UGM napovedujemo veliko pregledno razstavo najvidnejšega mariborskega modernista, arhitekta Saše Deva (1903-1967). V Mariboru je zapustil izrazit pečat, skupaj s sošolcem Jaroslavom Černigojem je v 1930-ih letih moderniziral mestno podobo ter z drznim dizajnom in izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh.Na razstavi bodo javnosti prvič predstavljeni številni originalni arhitekturni načrti Saše Deva, arhitektova zanimiva korespondenca z naročniki in obrtniki, del osebnega arhiva ter arhivske fotografije iz obdobja med obema vojnama. S pomočjo bogatega materiala, pridobljenega iz številnih arhivov in muzejev – Pokrajinskega arhiva Maribor, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, Plečnikove hiše v Ljubljani, ter Zgodovinskih arhivov Ptuj in Celje – bo razstava ponudila tudi vpogled v dinamično in navdihujoče arhitekturno in družbeno dogajanje v Mariboru med obema vojnama.Razstava je nastala v partnerstvu in ob strokovni podpori Pokrajinskega arhiva Maribor.
Več →



Evropski projekt EMPACT
SOČUTJE IN TRAJNOST: UMETNOST RAZMIŠLJANJA KAKOR GORA

2022-2024
S seminarjem na Narodni akademiji za gledališke in filmske umetnosti v Bolgariji se je pretekli teden uradno začel projekt EMPACT! EMPACT | Sočutje in trajnost: Umetnost razmišljanja kakor gora je 24 mesecev trajajoč projekt, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije in bo predvidoma zaključen leta 2024.Umetnost že od Aristotela razumemo tudi kot orodje sočutja, umetniško ustvarjanje kot način, kako izzvati sočutje do trpljenja drugih. Ali lahko v tem smislu čustveni odziv ob uživanju umetnosti usmerimo tudi v sočutje do nečloveških bitij in narave, ne zgolj do soljudi? Lahko umetnost vpliva na moralno držo v odnosu do okolja?EMPACT povezuje devet evropskih partnerjev: Cyprus University of Technology (Ciper), id22: Institute for Creative Sustainability (Nemčija), Fondazione Lamberto Puggelli (Italija), Espacio Rojo (Španija), National Academy for Theatre and Film Arts (Bolgarija), Nature, Art & Habitat (Italija), Wisefour (Ciper), Vorres Museum (Grčija) in UGM | Umetnostna galerija Maribor (Slovenija).
Več →
   
VIR: UGM | Umetnostna galerija Maribor