Obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov.

Ljubljana, 21. februarja - Obeležujemo mednarodni dan turističnih vodnikov. Ti so veseli okrevanja panoge po pandemiji covida-19, a kot so izpostavili v Društvu regionalnih turističnih vodnikov Slovenije, so obiskovalci v zadnjih letih spremenili svoje navade. To prinaša odlično priložnost za premislek o osvežitvi dejavnosti, kar je tudi vodilo letošnjega dne.

"Veseli smo, da se turizem vrača in da se število obiskovalcev približuje številkam, ki smo jih bili navajeni, a turizem ni več takšen kot je bil," so pred letošnjim mednarodnim dnem turističnih vodnikov izpostavili v društvu.

Vodilo letošnjega mednarodnega dne v ospredje postavlja vprašanje o osvežitvi panoge in njihovega poklica. "Turistični vodniki smo predstavniki destinacije in smo tisti, ki povezujemo destinacijo in njeno ponudbo z obiskovalci," so izpostavili v društvu regionalnih turističnih vodnikov. Vodniki morajo poleg akademskega znanja obvladati tudi številne druge veščine, zato se letos posvečajo standardom, ki veljajo za njihovo dejavnost.

Letos mineva 20 let, odkar so bili sprejeti prvi standardi dejavnosti turističnega vodnika in izobraževanja za turistične vodnike, so zapisali v društvu. O tem, kakšno je stanje danes, bodo spregovorili na današnji okrogli mizi v prostorih Slovenskega inštituta za standardizacijo.

Vodniki so med drugim izpostavili odprto vprašanje nadzora dela na trgu. "Še vedno opažamo vedno večje število tujih vodij poti, ki brez ustrezne usposobljenosti nedovoljeno opravljajo delo turističnega vodnika, tj. interpretirajo slovensko naravno in kulturno dediščino," so opozorili in dodali, da so o tem seznanili tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. "Zaradi neustreznega odziva odgovornih smo za pomoč pri ureditvi nepravilnosti poprosili tudi ministrstvo za kulturo," so poudarili.

Turistični vodniki bodo sicer svoj mednarodni dan ponovno obeležili s številnimi brezplačnimi ogledi. Seznam vodenj so objavili na spletni strani društva regionalnih turističnih vodnikov in ga sproti osvežujejo. "Dogodkov v živo in po spletu bo več kot 60, v več kot 30 krajih po Sloveniji," so zapisali.

Mednarodni dan turističnih vodnikov obeležujemo na dan ustanovitve Svetovne zveze društev turističnih vodnikov (WFTGA). Cilji Svetovnega dneva turističnih vodnikov so povečati ugled turističnega vodnika, javnost informirati, kaj turistično vodenje je, utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina, ter opozoriti na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo.

Prav tako želijo vodniki ob mednarodnem dnevu utrditi sloves profesionalnosti poklica, neposredno seznaniti javnost o vsebinah, ki se tičejo turistične industrije, ter zaščititi vrednote naravne in kulturne dediščine s pomočjo profesionalnega vodenja, so sklenili v društvu.


VIR: Krog STA