20. Festival Literature sveta – Fabula

20. Festival Literature sveta – Fabula
 
Tretji festivalski teden bo uvedel  portugalski pisatelj José Luís Peixoto, avtor mojstrskega romana Mestece Galveias
Tretji festivalski teden se bo začel z literarnim večerom, katerega gost bo eden izmed najvidnejših avtorjev sodobne portugalske literature José Luís Peixoto, ki se podpisuje pod epsko spisan roman Mestece Galveias. Peixoto bo pred Fabuline bralce stopil v ponedeljek, 13. marca, ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma, z njim pa se bo pogovarjala voditeljica Blažka Müller, ki je roman tudi prevedla v slovenski jezik.
O avtorju lahko govorimo v presežkih, nenazadnje je prav za dotični roman prejel nagrado Oceanos, ki velja za portugalsko različico prestižne angleške nagrade booker, José Saramago pa ga je oklical za eno izmed najbolj presenetljivih odkritij portugalske književnosti. Zgodba romana, ki se spogleduje z magičnim realizmom, se dogaja v majhnem mestecu, kamor nekega dne pade nebesno telo, kar povzroči serijo eksplozij. Mesto prekrije strašen vonj po žveplu, ki se dvigne iz kraterja, ki ga lahko razumemo kot metaforo za vse, kar zastruplja majhno podeželsko skupnost – skozi pisano plejado likov namreč spoznamo skrivnosti, zamere, pritajevane stvari, bolečine in sanje malih ljudi.

O šokantnem romanu, ki pred bralcem zgosti vse nianse življenja, je Blažka Müller zapisala: »Kot prevajalka in bralka sem bila zadihana ob Peixotovih besedah, ob izlivih podrobnosti in čustvenosti, ob njegovih podrobnih zapisih, ki secirajo človeško dušo ter ravnanje človeka«.

Pogovor bo tolmačen v slovenščino.Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na naslov hana.soucekmartinc@kreativnabaza.si
Pripovedovalska matineja za mlade bralce

Dan po nastopu na Fabulinem literarnem večeru, v torek, 14. marca, ob 11. uri se bo José Luís Peixoto v prostorih Društva slovenskih pisateljev slovenskemu bralskemu občinstvu predstavil tudi kot mladinski avtor. V okviru sklopa Mlada Fabula bo namreč gost pripovedovalske matineje, na kateri bo mlade bralce v svet literature popeljal s svojo slikanico Mama, ki je deževala. Ta izjemno občutljiva, poetična in obenem preprosta slikanica slavi in poudarja eno najmočnejših sil v naravi: brezpogojno materinsko ljubezen. Pripovedovalski dogodek, ki nastaja v sodelovanju Društva slovenskih pisateljev, Festivala Fabula in Založbe Malinc, bo vodila prevajalka Urška Rupar Vrbinc.Prvič na Fabuli - interaktivna instalacija Napiši svojo Fabulo!

Festival Fabula vsako leto ponudi kaj novega, letos so snovalci programa pripravili posebno interaktivno instalacijo Napiši svojo Fabulo!, ki bo nastala v sklopu programa Fabula polis. Fabulino poslanstvo namreč ni le v prinašanju sodobne in aktualne literarne produkcije iz vsega sveta, temveč dostopnost programa in skrb za bralno kulturo, kar festival uresničuje tudi z inovativnimi načini širjenja literature v javni prostor. V okviru projekta so zasnovali magnetno steno, ki omogoča besedilno in vizualno igro s posameznimi besedami, črkami in znaki, s katerimi lahko tvorimo stavke, povedi in iz njih v povezavi med seboj zgradimo zgodbe, pri čemer bodo uporabniki in uporabnice korak za korakom ustvarjali kolektivno zgodbo.

Instalacija Napiši svojo Fabulo!, ki nastaja v sodelovanju Fabule in Cukrarne, po idejni zasnovi festivala Fabula pa jo je projektiral oblikovalec Matic Kašnik, bo zaživela v sredo, 15. marca, ob 11. uri v Cukrarni, uporabnikom in uporabnicam pa bo za ustvarjalno uporabo na voljo tudi po zaključku festivala.Spletna stran festivala

VIR: Kreativna baza