Golniški simpozij, organiziran s strani Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo na Golniku, je zaživel v polnem sijaju na Bledu.

Golniški simpozij, organiziran s strani Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo na Golniku, je zaživel v polnem sijaju na Bledu. To izjemno znanstveno srečanje, ki je postalo nepogrešljiv dogodek na področju pulmologije v Sloveniji, se v tridnevnem dogajanju osredotoča na inovacije pri diagnostiki in zdravljenju pljučnih bolezni.

Številni domači in mednarodni strokovnjaki bodo delili najnovejša spoznanja ter terapevtske pristope na različnih področjih, med katerimi so zgodnji rak pljuč, presejalni testi in njihova učinkovitost, razlikovanje med benignimi in malignimi tumorji ter prihodnost obravnave bolnikov s pljučnim rakom.

Bogat tridnevni program vključuje tudi predavanja in razprave o spanju in motnjah dihanja, alergijskem rinitisu, obstruktivnih boleznih pljuč ter vodenju kroničnega pljučnega bolnika doma. Klinika Golnik dodaja, da bodo delavnice potekale skozi celotno leto, omogočajo pa diferenciacijo programa za zdravnike in zaposlene v zdravstveni negi.

Poleg izkušenih domačih strokovnjakov s področij pulmologije, alergologije, onkologije, radiologije in patologije, se na simpoziju predstavljajo tudi tuji gostje. Hrvaški pulmologi bodo delili izkušnje z nacionalnim presejalnim programom za odkrivanje pljučnega raka, ki je prvi tovrsten v Evropi. Predstavnica nemške klinike Thoraxklinik Heidelberg bo razkrila svoje izkušnje z robotsko vodeno bronhoskopijo, ki predstavlja najnovejšo fronto razvoja v diagnostiki zgodnjega pljučnega raka.

Posebno ponosni pa bodo strokovnjaki s Klinike Golnik, ki bo poudarila vodilno vlogo pri zgodnjem odkrivanju pljučnega raka v Sloveniji. Predstavili bodo najnovejšo tehnologijo za zaznavanje manjših pljučnih rakov, ki izkorišča tridimenzionalne slike pljuč s pomočjo obogatene resničnosti. Ta napredna tehnologija ne le omogoča natančnejšo diagnostiko, ampak prispeva tudi k načrtovanju bolj učinkovitega zdravljenja ter zmanjšuje sevanje, kar je izjemno pomembno.

Program za zaposlene v zdravstveni negi bo pokrival ključne teme, kot so komunikacija z bolniki, svojci in sodelavci, varnost pri ravnanju z zdravili, pomen timske obravnave bolnika, zdravstvena vzgoja bolnikov s pljučno boleznijo ter vključevanje podpornih služb v celovito obravnavo bolnikov s pljučno boleznijo. Skozi celoten simpozij bodo izmenjave znanja in izkušenj spodbujale napredek na področju pljučne medicine.

Uredništvo