S konceptnim dvosedežnim baterijskim električnim vozilom FT-Se z ničelno stopnjo emisij družba Toyota predstavlja vznemirljivo prihodnost na področju visokozmogljivih športnih vozil.

  • Koncept visokozmogljivega dvosedežnega baterijskega električnega športnega vozila za dobo ogljične nevtralnosti
  • Udarna nizka in široka podoba ter elegantna silhueta z izrazitimi linijami po navdihu naprednih načel aerodinamike
  • Boljša vodljivost, zavijanje in zaviranje zaradi lažjih in manjših komponent
  • Kompaktna baterija naslednje generacije z visoko energijsko gostoto
  • Individualna prilagoditev vožnje, ki odraža življenjski slog in osebne vrednote voznika

S konceptnim dvosedežnim baterijskim električnim vozilom FT-Se z ničelno stopnjo emisij družba Toyota predstavlja vznemirljivo prihodnost na področju visokozmogljivih športnih vozil.

S pomočjo strokovnega znanja, pridobljenega s prizadevanji ekipe TOYOTA GAZOO Racing, da bi prek sodelovanja v motošportu izdelovali vedno boljša vozila, koncept FT-Se predstavlja vizijo razvoja in poglabljanja voznikovega odnosa do svojega vozila.

FT-Se, pri čemer je ime kratica za »Future Toyota Sports electric« (Toyotina športna električna prihodnost), je koncept visoke zmogljivosti v dobi ogljične nevtralnosti. Ponaša se z osupljivo elegantno in gladko silhueto, značilno za športno vozilo z dvema sedežema, hkrati pa ponuja baterijsko električno tehnologijo naslednje generacije. 
S svojo kompaktno višino, ki znaša le 1220 mm, spominja na starodobno klasično športno vozilo, medtem ko mu njegova širina s 1895 mm daje odločnejšo držo, poudarjeno z vrhunsko oblikovanim sprednjim delom, ki združuje gladke obline in agresivne linije. 4380 mm dolga in elegantna silhueta pritegne pozornost s svojimi aerodinamičnimi linijami, značilnimi trapezoidnimi oblikami in sugestivnim zadnjim spojlerjem.

V notranjosti vozila je kokpit naslednje generacije, ki omogoča intuitivno upravljanje in bolj poglobljeno izkušnjo vožnje, nizka armaturna plošča pa zagotavlja dobro vidljivost. Novo oblikovani ščitniki za kolena ščitijo voznika in sovoznika pred silami pospeška med vožnjo, tako na cesti kot na dirkališču, ki je naravno okolje modela FT-Se. 
Napredek na področju elektrifikacije in pametne tehnologije je Toyoti omogočil nadaljevanje poti, ki je bila nakazana že leta 2021, ko je bil predstavljen prvi športni koncept družbe kot del njene vizije za baterijska električna vozila (BEV). Izboljšana stabilnost pri vodljivosti in aerodinamična zmogljivost dopolnjujeta odzivnost in čisti užitek, ki ga ponuja visokozmogljivi električni pogonski sklop naslednje generacije. 

Najnovejše kompaktne baterije z visoko energijsko gostoto so pomemben dejavnik, ki modelu FT-Se omogoča, da premika meje zmogljivosti. Ta tehnologija skupaj z zmanjšanjem velikosti in teže komponent, kot so motor, menjalnik in klimatska naprava, ponuja prostor novim možnostim za izboljšanje tradicionalnih značilnosti športnih vozil, recimo stabilnosti pri zavijanju, odzivni vodljivosti in samozavestnemu zaviranju. 

Model FT-Se je zasnovan z namenom, da bi se nenehno razvijal z rednimi posodobitvami programske opreme in drugih komponent, hkrati pa naj bi s prilagajanjem po meri in priročnimi funkcijami za upravljanje brez stresa odražal življenjski slog in osebne vrednote voznika. Toyota verjame, da bo mobilnost v prihodnosti pomenila veliko več kot le zagotavljanje fizičnih prevoznih sredstev – pomagala bo oblikovati življenjski slog posameznika. Cilj koncepta FT-Se je, da bi baterijsko električno športno vozilo postalo edinstveno vozilo, ki voznika navduši in mu dvigne utrip, hkrati pa voznik z njim vzpostavi dolgoročno vez.

Toyota je model FT-Se, skupaj s konceptom FT-3e, baterijskim električnim športnim terencem naslednje generacije, prvič predstavila na dogodku Japan Mobility Show 2023 v Tokiu, ki je potekal med 26. oktobrom in 5. novembrom. Obe vozili predstavljata prihodnost, v kateri elektrifikacija in inteligenca igrata glavno vlogo, ki presega zagotavljanje fizičnega prevoznega sredstva in raziskuje nove vrednote doživetij, ki jih ponujajo vozila.

VIR: Toyota Adria