Dobro jutro. Novice dneva z vami prebiram Aleš Kovačič, novinar Bloomberg Adria.

Dobro jutro. Novice dneva z vami prebiram Aleš Kovačič, novinar Bloomberg Adria. O tem, kakšno razliko naredi en dan, je prepevala že Nina Simone. Njen hit si po infarktnem ponedeljku brez dvoma prepevajo delničarji podjetja GameStop, saj je vrednost delnic podjetja sprva poskočila za neverjetnih 64 odstotkov. Razlog je bila objava posnetka zaslona portfelja Keitha Gilla dan prej, ki je razkril, da ima ta tako delnice GameStop kot nakupne opcije. Iz objave je bilo še moč razbrati, da ima ljubljenec uporabnikov platforme Reddit, ki je leta 2021 spodbudil astronomski dvig vrednosti GameStopa, v lasti pet milijonov delnic v vrednosti 181 milijona dolarjev.
 
Po Bloombergovih podatkih se je z delnicami podjetja včeraj trgovalo po več kot 2300-kratniku ocenjenega čistega dobička na delnico za prihodnje leto. Podjetje je zato v začetku ponedeljkovega trgovanja povečalo svojo tržno vrednost za skoraj štiri milijarde dolarjev. Po skoku vrednosti delnice na več kot 38 dolarjev pa je bilo njihovo trgovanje na newyorški borzi ustavljeno, vrednost delnice pa se je kasneje ustalila pri 28 dolarjih.

Blamaža japonskih avtomobilskih znamk

Japonsko ministrstvo za promet je sporočilo, da Toyota, Suzuki, Honda, Mazda in Yamaha, niso opravili ustreznih varnostnih testov pred certificiranjem svojih vozil. Nedoslednosti naj bi se nanašale na neustrezne podatke testiranj varnosti pešcev in potnikov v vozilu ter napake pri testiranju trkov in drugih varnostnih testih. Največja Toyota je priznala, da vseh postopkov v okviru certificiranja ni ustrezno izvedla pri sedmih modelih. Corollo fielder, axio in yaris cross še znamka še izdeluje, preostale štiri, crown, isis, sienta in RX, pa ne več. Toyota je ob tem zanikala, da bi zaradi tega prišlo do odstopanj od regulatornih zahtev, kar po njihovem pomeni, da lahko lastniki avtomobile še naprej uporabljajo. 

Davčne spremembe vlada pošilja v javno obravnavo

Ministrstvo za finance je včeraj v javno obravnavo vložilo paket osnutkov zakonodajnih predlogov davčnih sprememb, ki naj bi začele vejati leta 2025. Javna obravnava je odprta do 3. julija, na ministrstvu pa so se obenem odpovedali načrtom glede izdajanja računov na avtomatih za hrano in pijačo. Pristojno ministrstvo davčne spremembe utemeljuje s povečanjem produktivnosti, povečanjem pravičnosti davčnega sistema in mednarodne konkurenčnosti gospodarstva oziroma dviga dodane vrednosti. Po javni obravnavi in medresorskem usklajevanju bo vlada zakonske predloge predvidoma potrdila septembra.

Pocenitev goriv

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja so z današnjim dnem nižje. Liter neosvinčenega motornega bencina se je pocenil za 2,2 centa na 1,473 evra, liter dizla pa se je podražil za 0,1 centa na 1,463 evra. Znižala se je tudi cena kurilnega olja, in sicer za 0,4 centa na 1,099 evra za liter.

Danes spremljamo

V Nemčiji bodo objavili podatke o brezposelnosti. V ZDA bodo objavili podatke o novo ustvarjenih delovnih mestih. Surs bo objavil skupni indeks obsega proizvodnje in podatke o izvozu in uvozu blaga za april.

VIR: Bloomberg Adria