Zaradi cene Teslinih delnic bo nakup delnic Tesle konec meseca bolj dostopen malim vlagateljem.


Zaradi cene Teslinih delnic bo nakup delnic Tesle konec meseca bolj dostopen malim vlagateljem. Podjetje se je odločilo za delitev v razmerju 3:1 in jo odobrilo na letnem srečanju delničarjev avtomobilskega proizvajalca. Ali bo ta sprememba koristila družbi Tesla in bo njena delnica postala razlog za naložbo?

Kaj pomeni delitev delnic?
Delitev delnic ne spremeni vrednosti delnice, lahko pa povzroči povišanje cene, vendar to ni pravilo.[1] Prav tako pomeni povečanje likvidnosti podjetij, zato delničarji bolj ali manj podpirajo to vrsto delitve delnic. Zlasti tehnološka podjetja, ki so v zadnjih letih doživela hiter vzpon in katerih cena delnic se je hitro povečala, se odločajo za ta način dostopa do trgovanja z razmeroma dragimi delnicami, ki so na voljo manjšim trgovcem. Z delitvijo delnic se poveča tudi število delnic v obtoku, hkrati pa se zniža cena posamezne delnice.

Rezultati družbe Tesla
V juliju smo bili priča odličnim rezultatom družbe Tesla. Ta je v drugem četrtletju kljub omejitvam na Kitajskem skoraj podvojila svoj dobiček. V tem obdobju se je njihov čisti dobiček z 1,14 milijarde dolarjev povečal na 2,26 milijarde dolarjev. Prodaja se je na letni ravni povečala za 41,6 %, in sicer z 11,96 milijarde dolarjev na 16,93 milijarde dolarjev. Vendar je treba opozoriti, da se je dobiček zmanjšal s 3,3 milijarde dolarjev, če pogledamo primerjavo med četrtletji. Tesla se je morala spopasti z zapleti, ki so se pojavili v dobavni verigi, in motnjami v proizvodnji.

Razprodaja delnic 
Pred kratkim smo lahko videli, da je Elon Musk prodal 7,92 milijona delnic družbe Tesla v vrednosti približno 6,88 milijarde dolarjev. Muskov prvotni načrt, ki je temeljil na njegovih izjavah, je bil, da ne bo več prodajal delnic avtomobilskega proizvajalca. Tu lahko vidimo, da bo moral izvršni direktor verjetno spoštovati dogovor s Twitterjem in odkupiti podjetje, zato je prodal del svojih delnic družbe Tesla. 

Delnice podjetja so po objavi delitve padle za približno 6 %, v zadnjem tednu je padec 7-%, poleg tega nihče ne ve, kako se bo razpletel spor Musk proti Twitter.* Trenutno je nakup precej tvegana odločitev, vendar bomo videli, kaj bo prinesel naslednji razvoj dogodkov v Tesli in tudi okoli osebnosti Elona Muska. Če ste se v preteklosti že odločili, da boste »verjeli v Teslo«, boste imeli kot vlagatelj po delitvi delnic še vedno enako denarno vrednost svojega deleža. Edina razlika bo v tem, da boste imeli v lasti več delnic. Če iščete druga podobna podjetja, ki so nedavno pristopila k delitvi delnic, potem svojo pozornost usmerite na tehnološka velikana Alphabet in Amazon.

Lucia Žárská, analitičarka pri ProfitLevel
*Prejšnja uspešnost ni zagotovilo za prihodnje rezultate.

[1] Izjave o prihodnosti temeljijo na predpostavkah in trenutnih pričakovanjih, ki so lahko netočna ali pa temeljijo na trenutnem gospodarskem okolju, ki se lahko spremeni. Takšne izjave ne zagotavljajo prihodnjih rezultatov. Vključujejo tveganja in druge negotovosti, ki jih je težko predvideti. Rezultati se lahko bistveno razlikujejo od tistih, ki so izraženi ali nakazani v izjavah, usmerjenih v prihodnost.

PR: IPPR