Pri dvigovanju paketov v pomoč eksoskelet

Ljubljana, 16. junij 2022 – Pošta Slovenije v poslovne procese uvaja sodobno tehnologijo, k čemur sodi tudi eksoskelet. Gre za napravo, ki zaposlenim s pomočjo elektromotorjev pomaga pri dvigovanju težjih bremen. V prvi fazi uvajanja v poslovne procese novo opremo v Poštnem logističnem centru Ljubljana uporabljajo štirje zaposleni, ki polagajo pošiljke na tekoči trak paketnega usmerjevalnika.
 
Pošta Slovenije veliko pozornosti namenja zdravju zaposlenih in varnem delovnem okolju. K temu bo odslej prispeval tudi pripomoček, namenjen zaščiti hrbtenice, hrbtnih vretenc in ledvenih mišic. Nepravilno dvigovanje vodi namreč do neenakomernega pritiska na medvretenčne ploščice in je glavni vzrok za poškodbe spodnjega dela hrbta. Eksoskeleti bodo v pomoč pri dvigovanju težjih paketov na tekoči trak, saj uporaba zaposlenega razbremeni do 30 kg pri vsakem dvigu.
 
Generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot je ob tem izpostavil, kako pomembna je skrb za zdravje zaposlenih: »Pošta Slovenije si nenehno prizadeva za izboljševanje pogojev dela in delovnega okolja zaposlenih. Velik poudarek je namenjen zdravju, saj si želimo zdrave zaposlene ohraniti zdrave. Čim bolj želimo omejiti možnost dolgotrajnih poškodb ali okvar in v tem pogledu je sodobna tehnološka rešitev, kot je eksoskelet, zelo pomembna pridobitev.«
 
»Računamo, da bomo s prvimi tremi eksoskeleti dokazali, da oprema zelo dobro vpliva na zdravje zaposlenih in razbremenitev hrbtnega predela tistih, ki dvigujejo težja bremena. Pričakujemo, da bomo v prihodnje uporabo te sodobne opreme razširili na druge lokacije kot so poštni logistični center Maribor, večje pošte in drugam, kjer sodelavci ponavljajoče dvigujejo težja bremena,« je pojasnil direktor IPPS – Invalidskega podjetja Pošte Slovenije Janez Zidar.
 
Pošta Slovenije novo opremo najprej uporablja v Poštnem logističnem centru Ljubljana. V prvi fazi so v uporabi tri sodobne naprave. Ob pričakovanih pozitivnih učinkih je v prihodnosti predvidena še bolj razširjena uporaba te tehnologije.
 
Več informacij na spletni strani.
 
PR: Pošta Slovenije