Slovenija bo, pod vodstvom nacionalne koordinacije za makroregionalne strategije na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, od 1. novembra 2022 do 31. oktobra 2023 predsedovala Strategiji EU za Podonavsko regijo

Slovenija bo, pod vodstvom nacionalne koordinacije za makroregionalne strategije na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, od 1. novembra 2022 do 31. oktobra 2023 predsedovala Strategiji EU za Podonavsko regijo (angleško The EU Strategy for the Danube Region - EUSDR). V nizu letnih dogodkov, namenjenih krepitvi sodelovanja znotraj strategije, bo tudi Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki tradicionalno poteka vsak september v Izoli.
 
Slovenija je uradno začela predsedovanje z otvoritvenim dogodkom z naslovom »Empowering cooperation«, ki je bil osredotočen na predstavitev programa Predsedovanja, znotraj katerega se je razpravljalo tudi o pomenu Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij.
 
Dogodek, ki poteka v okviru Strateškega projekta EUSAIR Facility Point, transnacionalnega programa ADRION,  je postal že evropska stalnica. Slednji se izvaja pod okriljem izolske občine s podporo JZP Izola in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za okolje in prostor, Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Evropsko komisijo ter drugimi partnerji.
 
Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij predstavlja ključni dogodek, na katerem se srečajo izvajalci štirih makroregionalnih strategij. Ta pobuda pod vodstvom Slovenije se je pokazala kot uspešno orodje, ki pritegne nacionalne medije in širšo javnost.
 
Slovenija bo v času Predsedovanja EUSDR največji poudarek namenila izboljšanju sodelovanja znotraj strategije, tematsko pa bosta nosilni prioriteti dve: poklici prihodnosti in družba znanja ter transportni in energetski izzivi regije.
 
 
Video reportaža o TSO 2022

VIR: Občina Izola