obveščamo vas, da bo Občina Izola s podporo JZP Izola in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za okolje in prostor, Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo Občina Izola s podporo JZP Izola in v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za okolje in prostor, Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, programom EU Interact in Regionalno razvojnim centrom Koper od 19. do 23. septembra 2022 gostila Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2022 pod geslom "Zdravo morje za varnejšo prihodnost". Dogodek, ki se po dveh letih epidemičnih omejitev tudi fizično vrača v Izolo, je postal že prava tradicija v evropskem okolju.

Občina Izola že šesto leto sodeluje v strateškem projektu Facility Point za Strategijo evropske unije za Jadransko-Ionsko - EUSAIR, v okviru transnacionalnega programa ADRION. Podporno središče, ki je locirano v Izoli, skrbi za povezovanje in udejanjanje skupnih projektov omenjene makroregije. Bistvo strategije sta namreč morje in obala z zaledjem, pri čemer so identificirani štirje stebri (morska in pomorska rast, povezovanje regije, kakovost okolja in trajnostni turizem), njihovim vsebinam pa sledijo tematske usmerjevalne skupine. 

Skladno z omenjenimi tematikami se vsako leto v septembru organizira Teden sredozemske obale, ki je zadnje dve leti potekal v virtualni obliki, letos pa ponovno v živo. Cilj tedna je  ozaveščati o morju in njegovem zaledju, o njegovem naravnem in gospodarskem potencialu ter opozarjati na tveganja, s katerimi se morje in njegovo zaledje soočata zaradi naravnih pojavov in človekovih dejavnosti. Dogodek združuje politike, nosilce odločanja, strokovnjake ter civilno družbo in zainteresirano javnost z vseh ravni - lokalne, regionalne, nacionalne in mednarodne. Pričakujemo torej udeležence iz vseh držav EUSAIR, med katere poleg Slovenije uvrščamo še Italijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Severno Makedonijo, Črno Goro, Albanijo, Grčijo in San Marino. 

Letošnje geslo »Zdravo morje za varno prihodnost« zaobjema pomen varnosti za vse, ki ob morju živimo in z njim delujemo. 


Obenem vas želimo posebej opozoriti na novinarsko konferenco, ki bo 20. septembra, ob 10.30, v izolski palači Manzioli, na kateri bosta sodelovala tudi minister Aleksander Jevšek, Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in minister Uroš Brežan, Ministrstvo za okolje in prostor.  

Vljudno vabljeni!

PR: EUSAIR