Včeraj zvečer je bila ob prisotnosti slovenske ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko in državne sekretarke Mag. Andree Mayer slovesno odprta največja umetniška instalacija na Dunaju.

Včeraj zvečer je bila ob prisotnosti slovenske ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko in državne sekretarke Mag. Andree Mayer slovesno odprta največja umetniška instalacija na Dunaju.

Umetnost in podnebne spremembe: z letošnjo "preobleko" svojega sedeža je podjetje Wiener Städtische Versicherungsverein v stolpu Ringturm sredi Dunaja postavilo subtilen in istočasno predimenzioniran znak proti globalnim podnebnim spremembam. Včeraj zvečer je slovenska kulturna ministrica dr. Asta Vrečko v navzočnosti avstrijske državne sekretarke Mag. Andree Mayer odkrila 4.000 kvadratnih metrov veliko stvaritev slovenske umetnice Vanje Bućan.
"Zelo sem vesela in ponosna, da bo prestolnico naše prijateljske sosednje države v poletnih mesecih še posebej zaznamovala preobleka Ringturma, ki jo je ustvarila slovenska umetnica Vanja Bućan. Njeno umetniško sporočilo o povezanosti in medsebojni odvisnosti med človekom in naravo se glasi 'Tavajoči ledeniki'. Slovenija in Avstrija sta tesno med seboj povezani in našo skupno evropsko zgodovino še posebej zaznamujejo umetniki, znanstveniki in drugi intelektualci, ki so s svojo odprtostjo in s svojim naprednim razmišljanjem utirali nove, še neraziskane poti. Na Dunaju se že dolgo lahko sprehajamo po sledeh znanih Slovencev, kot so Cankar, Vega, Plečnik, Miklošič in Fabiani, sedaj pa nas bo ob Donavskem kanalu navduševalo umetniško delo Vanje Bućan, ki ji za ta dosežek čestitam. Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so omogočili uresničitev umetničinih zamisli in ob zavedanju, da je umetnost ena najmočnejših vezi skupnosti, aktivno prispevajo k sosedskemu in medkulturnemu dialogu", je povedala slovenska ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

"Ovoj Ringturma je izjemen projekt v središču Dunaja: ta čudovita pobuda družbe Wiener Städtische Versicherungsverein ni zgolj impresivna uprizoritev posebne dunajske stavbe na pogled, temveč je tudi edinstvena platforma za kulturne ustvarjalce, ki svoja dela na tak način lahko predstavijo širokemu občinstvu. Platno presežkov, verjetno največje, kar jih Avstrija ponuja. Slikovita preobleka Ringturma, najvišje zgradbe v okolici, presega same vizualne poudarke in poleg tega ponuja priložnost za obravnavo aktualnih globalnih vprašanj ter spodbuja k družbeni, kulturni in kritični razpravi. Prav to uspeva letošnji umetnici Vanji Bućan z njeno letošnjo uprizoritvijo: ambiciozno si prisvaja to mnogotero lastnost umetnosti in s 'Tavajočimi ledeniki' pogled ciljno usmeri na podnebne spremembe. Napet odnos med človekom in naravo se v vsej svoji nujnosti sestavi v novo 'sliko' in se s tem postavi v žarišče. Umetnost ima to moč, da nas predrami, spodbudi k razmišljanju in prikaže prostor za nove pristope. Vanji Bućan je uspelo to doseči na izjemen način", je poudarila Mag. Andrea Mayer, državna sekretarka za umetnost in kulturo.

Že štirinajstič bo Ringturm na pobudo zavarovalnice Wiener Städtische Versicherungsverein dobil umetniško preobleko. "Tavajoči ledeniki" slovenske umetnice Vanje Bućan umetnost v javnem prostoru povezujejo s perečo globalno problematiko podnebnih sprememb. Zelo nas veseli, da lahko s preobleko stolpa Ringturm tej pomembni temi ponudimo nenavadno in veliko platformo v osrčju Dunaja. Poleg tega je ovoj stolpa Ringturm tudi simbol za zelo dobre odnose med našim podjetjem in Slovenijo", je povedal Mag. Robert Lasshofer, predsednik upravnega odbora Wiener Städtische Versicherungsverein. Zavarovalniška skupina je z blagovno znamko Wiener Städtische zavarovalnica, podružnica v Ljubljani, na slovenskem trgu zastopana že skoraj 20 let.

Vabilu Mag. Roberta Lasshoferja so se poleg visokih političnih predstavnikov odzvali tudi številni ugledni gostje iz politike, gospodarstva in kulture, med njimi tudi Aleksander Geržina (veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji), Mag. Bettina Leidl (direktorica muzejske četrti MuseumsQuartier, Dunaj), Dr. Johanna Schwanberg (direktorica muzeja Dom Museum, Dunaj), Wolfgang Bergmann (direktor muzeja Belvedere), Verena Kaspar-Eisert (glavni kurator muzejske četrti Museumsquartier), Dr. Günter Geyer (predsednik nadzornega odbora Vienna Insurance Group), Prof. Elisabeth Stadler (generalna direktorica Vienna Insurance Group), Hartwig Löger (namestnik generalnega direktorja Vienna Insurance Group), Dr. Ralph Müller (generalni direktor Wiener Städtische Versicherung), Dr. Gerald Krainer in Mag. Tomo Mrdjen (direktorja podružnice Wiener Städtische zavarovalnica).

Umetnica Vanja Bućan
Vanja Bućan je že osma ustvarjalka iz tujine, ki je zgodovinsko poslovno stavbo na Schottenringu ovila v posebno preobleko. 4.000 kvadratnih metrov velik ovoj iz skupno tridesetih potiskanih mrežnih panelov - širok približno tri metre in dolg do 63 metrov - ima naslov "Tavajoči ledeniki". Slika prikazuje igriv in vabljiv prizor ter daje občutek poletja in prostega časa: skupina kopalcev uživa v morskem vzdušju. Hkrati pa oblaki v ozadju - in izstopajoči ostri obrisi - opozarjajo na ledenike, ki napovedujejo grozeče spremembe. "Tavajoči ledeniki so postali simbol podnebnih sprememb. Zame pomenijo tudi nepredvidljivost življenja. Mi, ljudje na tej sliki, smo samo majhni delčki v večjem kontekstu. V tem trenutku na plaži ne vemo kaj nam bo prinesel ta dan, katere spremembe nas čakajo v življenju", je o svojem delu povedala Vanja Bućan.

Vanja Bućan se je rodila leta 1973 v Novi Gorici, danes živi in dela kot svobodna fotografinja v Berlinu in sodeluje kot mentorica z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Vanja Bućan je skozi čas razvila svoj lasten umetniški slog, ki se osredotoča na prikaz in odnos med človekom in naravo. Tudi položaj ženske v družbi je tema, ki se ji vedno znova posveča. Več informacij o njej najdete na spletni strani vanjabucan.com.

"Arhitektura v Ringturmu": Pot odkrivanja - Plečnik in njegovo brezčasno izražanje v oblikah
Vzporedno z ovojem stolpa Ringturm je na razstavi "Arhitektura v Ringturmu" predstavljena ena najpomembnejših in najvplivnejših osebnosti slovenske arhitekture iz prve polovice 20. stoletja: Jože Plečnik (1872-1957). Poletna razstava v Ringturmu je pripravljena v znamenju odkrivanja Slovenije in nam ne prikazuje samo nekaj glavnih del tega izjemnega arhitekturnega umetnika, temveč predvsem njegova skrita, manj znana dela. Poleg razstave si lahko ogledamo tudi dela Vanje Bućan. Razstavo si je v stolpu Ringturm (Schottenring 30, 1010 Dunaj) mogoče ogledati od 27. junija do 15. septembra 2023, od ponedeljka do petka med 9 in 18 uro. Vstop je prost. Več informacij najdete na spletni strani airt.at.

"Tavajoči ledeniki" se spremenijo v modne nakupovalne vreče
Z letošnjo preobleko se družba Wiener Städtische Versicherungsverein ni samo jasno izrekla proti podnebnim spremembam, temveč tudi še naprej nastopa prav posebej okolju prijazno: pobuda, da iz 4.000 kvadratnih metrov velike umetnine nastanejo ustvarjalne vrečke, ima tako trajnosten, socialen, kot tudi podnebju prijazen pridih. Sodelavci socialnega podjetja pod znamko dunajske družbe "gabarage upcycling design" bodo ročno izdelali približno 500 nakupovalnih vrečk, ki jih bodo med drugim razdelili izžrebancem iz podjetja in javnosti.

(Umetniški) angažma v Avstriji in Evropi
Družba Wiener Städtische Versicherungsverein se poleg svojega socialnega angažmaja trudi tudi za čezmejno izmenjavo na področju umetnosti. Družba kot glavni delničar skupine Vienna Insurance Group spodbuja najrazličnejše umetnostne projekte doma in v tujini ter podpira mlade umetnike. Zelo opazen znak za to filozofijo nudenja podpore je ovoj sedeža podjetja v stolpu Ringturm na Dunaju. Poleg priznanih umetnikov iz Avstrije, med njimi so recimo Gottfried Helnwein ali Arnulf Rainer, so od leta 2012 tudi umetniki iz vzhodne Evrope vabljeni k oblikovanju preobleke za Ringturm.

Preobleke Ringturma 2006 - 2023
2023 Vanja Bućan "Tavajoči ledeniki" Slovenija
2022 Dóra Maurer "Skupaj" Madžarska
2019 Daniela Kostova "Sanje prihodnosti" Bolgarija
2018 Gottfried Helnwein "I saw this" Avstrija
2017 Mihael Milunović "Daljnovidnost" Srbija
2016 Ivan Exner "Brezskrbno" Češka
2015 Tanja Deman "Poletne radosti" Hrvaška
2014 Arnulf Rainer "Agnesina Tančica" Avstrija
2013 Dorota Sadovská "Povezanost" Slovaška
2012 László Fehér "Družba" Madžarska
2011 Xenia Hausner "Smisel družine" Avstrija
2008 Hubert Schmalix "Stolp v cvetju" Avstrija
2007 Robert Hammerstiel "Stolp življenja" Avstrija
2006 Christian Ludwig Attersee "Don Giovanni" Avstrija
Družba Wiener Städtische Versicherungsverein je glavni delničar skupine Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG), mednarodne holdinške družbe skupine VIG. Družba Wiener Städtische Versicherungsverein zavarovalniško skupino VIG podpira na kulturnem in socialnem področju. Pri tem velik pomen pripisuje čezmejni izmenjavi s tistimi državami srednje in vzhodne Evrope, ki so vključene v zavarovalniško skupino VIG. V okviru kooperacij in pobud se izvajajo ciljne aktivnosti socialnih organizacij, ki med drugim nudijo prispevek pri ustvarjanju prostora in svobode za osebni in kulturni razvoj.

VIR: Wiener Städtische Versicherungsverein