za vas smo pripravili tedenski novičnik, v katerem smo povzeli sveže zanimivosti iz Beletrine. Vabljeni k branju.

Drage bralke in dragi bralci,

za vas smo pripravili tedenski novičnik, v katerem smo povzeli sveže zanimivosti iz Beletrine. Vabljeni k branju.

Knjiga tedna
Eden izmed gostov letošnjega festivala Literature sveta – Fabula je bil tudi kultni madžarski pisatelj László Krasznahorkai, ki se je slovenskim bralcem predstavil s svojim znamenitim romanom Satanov tango. V knjigi, ki jo je prevedla Marjanca Mihelič, je  v ospredju dogajanja lažni profet, negativni Mesija, preko katerega avtor tematizira zmago sle po oblasti in nasilju in nerešljiva vprašanja o človeški naravi.

Dogodek tedna
Oglejte si novo epizodo Beletrine v živo. Ta teden smo se pogovarjali o romanu Tatiane Țîbuleac Stekleni vrt. Z avtorico, ki nas je tekom festivala Literature sveta – Fabula obiskala v Ljubljani, se je pogovarjala novinarka Dela Nina Gostiša. Pogovoru lahko prisluhnete tudi prek svoje najljubše aplikacije za predvajanje podkastov.

Ugodnost tedna
V aprilu smo za knjigo meseca izbrali kulten roman Stephena Kinga Obstati, ki ga je prevedel Marko Košan. Gre za epopejo, ki se razprostira na 1496 straneh v dveh obsežnih knjigah. V zgodbi spremljamo uničujočo bolezen, ki se razširi po svetu in pokonča 99,4 % okuženih. Knjiga je do konca aprila na voljo 30 % ugodneje.

Novica tedna
Vljudno vabljeni, da se nam v sredo, 12. aprila 2023, ob 18.30 pridružite v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, kjer bo pisatelj Tone Partljič premierno predstavil svojo najnovejšo knjigo, zgodovinski roman Veter z vzhoda. Večer, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Mariborsko knjižnico, bo vodila Darka Tancer – Kajnih. Vstop je prost.

Članek tedna
Pred nekaj meseci je na portalu AirBeletrina pisatelj in profesor umetnostne zgodovine Noah Charney napovedal, da se bo podal na pot »Spoprijemanja s svetovnimi literarnimi klasiki.« Začel je s Homerjevo Iliado. Kako je doživljal branje? Preberite v prispevku.

VIR: Beletrina