Pri ohranjanju našega planeta pomembno vlogo igrajo tudi podjetja, ki nenazadnje kot primeri dobre prakse dvigujejo varovanje okolja v panogi in širše. Odličen primer dobre prakse, ki si prizadeva za bolj trajnostno prihodnost, je Barcaffè.

Pri ohranjanju našega planeta pomembno vlogo igrajo tudi podjetja, ki nenazadnje kot primeri dobre prakse dvigujejo varovanje okolja v panogi in širše. Odličen primer dobre prakse, ki si prizadeva za bolj trajnostno prihodnost, je Barcaffè.

Na Barcaffè so zavezani k trajnostnemu razvoju in skrbi za okolje. Znamka je že vrsto let znana po tem, da lepša dni, a zelo blizu ji je tudi ideja, da ljudje živimo in uspevamo v ravnovesju z naravo. Zato se pri svojem delu osredotočajo na uvajanje transparentnih izdelkov, ki so certificirani ali podprti s tehnologijo, ki omogoča transparentnost. Prav tako si pri proizvodnji kave in drugih izdelkov prizadevajo za čim manjši negativni vpliv na okolje ter spodbujajo trajnostno in odgovorno ravnanje v celotni dobavni verigi. 
Navsezadnje poskrbijo tudi za številne družbeno odgovorne aktivnosti; samo s sejalno ekipo Treecelet, ki s sajenjem novih dreves skrbi za ohranjanje našega planeta, so do sedaj pomagali zasaditi že 10 tisoč dreves. To predstavlja približno 1500 ton izravnanega ogljičnega odtisa, za kar je sejalna ekipa porabila več kot tri tisoč ur dela. Barcaffè nadaljuje s sajenjem; skupaj si prizadevajo posaditi 20 tisoč dreves, kar je del njihovega cilja o ohranjanju in izboljševanju okolja.

Podjetja lahko uvedejo različne trajnostne ukrepe, ki prispevajo k boljšemu okolju in izboljšujejo kakovost življenja ljudi. 

Transparentnost v proizvodnji
Dober primer je kava Barcaffè Rwanda, kjer se zavzemajo za uvajanje transparentnosti v proizvodnji s podporo tehnologij, kot je veriženje blokov. Na ta način lahko potrošniki s pomočjo QR kode na kavi spremljajo, kako se izdelek giblje od plantaže do končne destinacije, izvedo več o pridelovalcih in njihovih zgodbah ter tudi sami prispevajo za izboljšanje pogojev življenja v državi izvora dotične kave.

Certifikati in standardi
Pomemben del trajnostne proizvodnje predstavljajo tudi certifikati in standardi, ki zagotavljajo skladnost z najvišjimi etičnimi, socialnimi in okoljskimi standardi. Pri Barcaffè se zavedajo, da je trajnostni razvoj ključen za ohranitev planeta za prihodnje generacije, zato se trudijo zagotoviti, da so izdelki v skladu z najvišjimi standardi in certifikati. Tako je na primer Barcaffè Flora certificirana s strani Rainforest Alliance (ra.org), združenja, ki zagotavlja, da se pri pridelavi kave upoštevajo strogi standardi trajnostne proizvodnje ter ohranjanja naravnih virov.

Trajnostni razvoj kot vodilno načelo
Za Barcaffè je trajnostni razvoj vodilno načelo delovanja. Zavezani so k trajnostni in odgovorni proizvodnji, ki bo zmanjšala negativni vpliv na okolje in pripomogla k ohranitvi naravnih virov. Eden od teh izdelkov je trajnostna Barcaffè Flora, ki ima poleg certifikata Rainforest Alliance (ra.org) tudi popolnoma reciklabilno folijo. Gre za izjemen dosežek, saj je ohranjanje svežine kave, obenem pa zagotovitev, da je material v celoti primeren za recikliranje, zelo zahtevna naloga. 


Začnimo z majhnimi koraki
Vsak posameznik lahko prispeva k trajnostnemu razvoju našega planeta. S platformo Premakni se na Barcaffè že dolgo spodbujajo vse ljudi, da delajo dobro tudi za naravo, saj se zavedajo, da lahko že z majhnimi koraki vsi prispevamo k boljšemu jutri. Ravno s tem namenom so se povezali z Biotehniško fakulteto ter iz zrelega vermikomposta in usedlin kave zamešali prvi kavni kompost Florista. S tem so sklenili krog od zrna do skodelice in potem nazaj k naravi, v zemljo.
Da bi spodbudili čim večje število ljudi, so oblikovali tudi posebno pristajalno stran, kjer so nasveti za uporabo Floriste pa tudi vsi ključni napotki, kako lahko sami naberemo kavno usedlino in jo uporabimo za svoje rastline.

VIR: Pristno