4. marca smo praznovali svetovni dan inženirstva. Ta dan poudarja dosežke inženirjev in inženirstva ter povečuje ozaveščenost o pomenu inženirstva za trajnostni razvoj.

4. marca smo praznovali svetovni dan inženirstva. Ta dan poudarja dosežke inženirjev in inženirstva ter povečuje ozaveščenost o pomenu inženirstva za trajnostni razvoj.

Ob tej priložnosti smo pripravili kratek intervju z našo sodelavko Temido Novak, vodilno inženirko za načrtovanje, s katero smo poklepetali o njeni izbiri poklica, vsakodnevnem srečevanju z inoviranjem in potencialu inženirstva.

Inženirstvo je izredno zanimivo raznoliko področje dela, saj inženirji z domiselnimi rešitvami izboljšujejo naša življenja. Zakaj si se odločila za ta poklic? Obstaja pregovor: “Otroci zaprejo ušesa za nasvete, a odprejo oči za zglede”. In moj prvi zgled sta bila moja starša, saj sta oba delala na področju distribucije električne energije, tudi moj oče je bil elektroinženir. Večkrat sta nas vzela s seboj v pisarno, kjer smo ju opazovali neposredno pri delu. Velik vpliv name je imela tudi njuna spodbuda, naj najprej dobro premislim in poskušam sama najti rešitev za vse.

Letošnji svetovni dan inženirjev poteka pod geslom “Inženirske inovacije za bolj odporen svet”. Ali so inovacije del tvojega vsakdana in kako se jih lotevaš? Na srečo delam v podjetju Iskraemeco, kjer inovacije potekajo z roko v roki z razvojem in je podjetje prejelo več nagrad za inovacije. Kot arhitekt rešitev na področju meroslovja sem nenehno v stiku z našimi strankami in imam dober vpogled v njihovo okolje in izzive. Po drugi strani je v našem podjetju skupina za inovacije, iz katere črpam številne ideje in inovacije. Kombinacija obeh strani mi pomaga razvijati rešitve po meri strank, ki so sodobne in inovativne hkrati. Na koncu je v našem podjetju še Technical Design Center, ki idejo spremeni v resničnost.

Ko gre za odpornost sveta, kje ima po tvojem mnenju inženirstvo največji potencial? Razmere na trgu z električno energijo so trenutno zelo nemirne. Digitalizacija, prožnost omrežja in rešitve, ki temeljijo na internetu stvari in pametnih mestih, javnim službam zagotavljajo podatke, ki jih potrebujejo za upravljanje porabe energije, napovedovanje povpraševanja in optimizacijo stroškov. To pomaga tudi potrošnikom, da ravnajo bolj trajnostno, hkrati pa bistveno zmanjšajo svoje račune za energijo.

VIR: Iskraemeco