v četrtek, 27. oktobra, obeležujemo svetovni dan delovne terapije.

Moto letošnjega svetovnega dneva se glasi PRILOŽNOST + IZBIRA = PRAVIČNOST. Naj postane delovna terapija in njena obravnava PRILOŽNOST vseh vključenih v zdravstveni sistem in v sistem socialnega varstva, kjer bodo uporabniki storitev v prvi vrsti najprej imeli PRILOŽNOST, da se odločijo za obravnavo v delovni terapiji in nato tudi možnost IZBIRE kje bo njihov delovni terapevt le-to izvajal. S tovrstnim načinom obravnave in priložnostmi bomo skupaj gradili boljši jutri. Delovni terapevti s svojim delom in aktivnostmi ob svetovnem dnevu delovne terapije želijo prispevati k razvoju delovne terapije kot zdravstvene stroke, kar posledično pomeni tudi večjo prepoznavnost in veljavnost delovnih terapevtov v družbi.
 
Delovni terapevti so zdravstveni delavci in delujejo na primarni, sekundarni in terciarni ravni ter na področju socialnega varstva (splošni in posebni socialno varstveni zavodi) z obeležitvijo svetovnega dneva delovne terapije želijo pokazati pomembnost stroke pri zagotavljanju samostojnega življenja ter vključevanja posameznika v vsakodnevne aktivnosti/dejavnosti na vseh področjih človekovega življenja. Delovni terapevti so med vsemi skupinami zdravstvenih delavcev sicer najmanj številčni, a so nepogrešljivi in ključni člen pri rehabilitaciji in obravnavi bolnikov, ko se njihovo zdravstveno stanje poslabša, bodisi zaradi poškodbe, nesreče ali drugih zdravstvenih stanj in bolezni (možganska kap, duševne motnje, bolezni, ki spremljajo staranje...) ter razvojnih nepravilnosti. Izvajajo rehabilitacijo, delovno terapevtsko obravnavo akutnih in kroničnih stanj, preventivo, prilagoditve ožjega in širšega bivalnega okolja, vključujejo se v obravnavo paliativnih bolnikov idr.
 
Zaposleni UKC Maribor s področja delovne terapije bodo svetovni dan delovne terapije obeležili tudi z aktivnostmi, ki se bodo odvijale na stojnici v nakupovalnem centru Europark, v četrtek, 27. 10. 2022 med 12. in 16. uro. Za več informacij z omenjenega področja, pogovor oz. morebiten intervju se lahko obrnete na delovno terapevtko Oddelka za psihiatrijo UKC Maribor, Barbaro Harc, dipl. del. ter., univ. dipl. org.

PR: UKC Maribor