Na sinočnji redni seji občinskega sveta je bilo največ pozornosti namenjene usklajevanju Občinskega prostorskega načrta (OPN) s 33 referendumskimi zahtevami. Svetniki so se seznanili z obravnavanimi referendumskimi zahtevami in predlogi za njihovo upoštevanje, kot jih je pripravila posvetovalna skupina. Njeni člani so predstavniki Civilne iniciative Gibanje za Izolo, ki je zahtevala referendum, pa tudi turizma, industrije, znanosti in inovacij, športa, kulture in drugih področij.

Izola, 22. marca 2024 - Na sinočnji redni seji občinskega sveta je bilo največ pozornosti namenjene usklajevanju Občinskega prostorskega načrta (OPN) s 33 referendumskimi zahtevami. Svetniki so se seznanili z obravnavanimi referendumskimi zahtevami in predlogi za njihovo upoštevanje, kot jih je pripravila posvetovalna skupina. Njeni člani so predstavniki Civilne iniciative Gibanje za Izolo, ki je zahtevala referendum, pa tudi turizma, industrije, znanosti in inovacij, športa, kulture in drugih področij.
 
Župan Milan Bogatič je uvodoma pojasnil, da je naloga občine, da referendumske zahteve pretehta in se do njih opredeli. Zakon namreč določa, da lahko občina nov predlog krovnega prostorskega akta, ki je bil sprejet in zaradi referenduma ostal neuveljavljen, pripravi le tako, da se v dopolnjenem aktu opredeli do  referendumskih zahtev. Skladno s temi zahtevami bodo v OPN vnesli tudi kriterije za obravnavo pobud za razvojne kmetije, in če bo le možno, je povedala direktorica občinske uprave Melita Osvaldič, ustrezne  pobude za umestitev razvojnih kmetij. Te bodo morale zadostiti kriterijem, ki jih od 5. marca pripravlja podskupina za kmetijstvo. Dokončno naj bi jih oblikovala v prihodnjih dneh.
          
Pred tem je občinski svet sprejel zaključni račun proračuna Občine Izola za leto 2023. Prihodki so skupaj  znašali  24,887.251 evrov in odhodki 26,789.262 evrov. Občina je odplačala dolgoročna posojila v višini 1,126.362 evrov, na novo se je zadolžila za 2,75 milijona evrov. Svetniki so se seznanili z letnim poročilom o delu Medobčinske uprave Istre za lansko leto.

V nadaljevanju je občinski svet potrdil investicijski program za pripravo in izvedbo investicijskih del na omrežju Rižanskega vodovoda Koper in Kraškega vodovoda Sežana za zmanjšanje ogroženosti zagotavljanja oskrbe s pitno vodo, ki ga je izdelala DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrastrukture, d. o. o.  Vrednost celotne naložbe zajema dela, ki se bodo izvajala na omrežju Rižanskega in Kraškega vodovoda, in znaša 3,776.972 evrov brez DDV oziroma 4,607.906 evrov z davkom. Od tega zagotavlja pristojno ministrstvo sredstva v višini 2,680.635 evrov,  občine slovenske Istre 1,602.926 evrov in kraške občine sredstva v višini 324.345 evrov. Občina Izola kot ena od štirih ustanoviteljic Rižanskega vodovoda s petinskim lastniškim deležem prispeva 324.112 evrov z DDV, od tega je v lanskem letu že namenila 22.514 evrov, preostalo  bo do konca prihodnjega leta.  

Na seji so potrdili poslovni načrt Javnega podjetja Komunala Izola, d.o.o. za letošnje leto in se seznanili z izvolitvijo dveh članov nadzornega sveta podjetja iz vrst delavcev  za prihodnja štiri leta. Potrdili so tudi elaborate o oblikovanju cen Komunale za izvajanje dveh obveznih gospodarskih javnih služb v letošnjem letu:  pokopališke dejavnosti in 24-urne dežurne službe.

Zatem je občinski svet obravnaval letno poročilo dveh javnih zavodov za lansko leto: Obalnih lekarn Koper in Zdravstvenega  doma Izola, njun program dela in razvoja za letošnje leto ter finančni načrt za letos.

Pred zadnjo točko o vprašanjih in pobudah je občinski svet na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja dal soglasje k imenovanju Evgenija Komljanca za direktorja Zdravstvenega doma Izola in Damjane Špik za direktorico Mestne knjižnice Izola. Komljancu bo nov štiriletni mandat začel teči 20. maja, Damjani Špik petletni mandat 1. junija.

VIR: Občina Izola