V Cankarjevem domu v Ljubljani se od 27. do 29. septembra odvija Festival za tretje življenjsko obdobje. Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport lahko obiskovalci pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) spoznavajo ponudbo slovenskega turizma, zlasti aktivna doživetja za starejše.

V Cankarjevem domu v Ljubljani se od 27. do 29. septembra odvija Festival za tretje življenjsko obdobje. Na razstavnem prostoru Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport lahko obiskovalci pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) spoznavajo ponudbo slovenskega turizma, zlasti aktivna doživetja za starejše. Dogajanje na stojnici dopolnjujejo individualne meritve telesnih zmogljivosti ter posveti o zdravem načinu življenja, ki jih izvaja Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS-ZŠZ).

Festival za tretje življenjsko obdobje je največja tovrstna prireditev za starejše v Evropi, ki je od samega začetka posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Program festivala poteka pod geslom Vsi smo ena generacija. 22. Festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

STO vsak dan na festivalu predstavlja ponudbo slovenskega turizma, zlasti možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, na razstavnem prostoru MGTŠ. Zanimanje je veliko, največ pozornosti starejših pa pritegnejo bogata ponudba slovenskih turističnih kmetij, pohodniške poti ter pestra izbira programov v slovenskih naravnih zdraviliščih.

V sredo, 27. septembra, so na razstavnem prostoru gostovali šolarji iz Črne na Koroškem, ki so obiskovalcem razkrivali lepote domačih krajev. Občina Črna na Koroškem namreč tudi po katastrofalnih poplavah v avgustu letos ponuja bogato športno-turistično ponudbo za vse, ki radi aktivno spoznavajo skrite kotičke Slovenije.

V četrtek, 28. septembra, pa je bogato ponudbo za preživljanje trenutkov v naravi ali v termah še dodatno izpostavila turistična destinacija Rogla - Pohorje.

Strokovni program osredotočen na gibanje v zreli dobi

Obiskovalci, ki se ustavijo na razstavnem prostoru MGTŠ, lahko v 15 minutah tudi opravijo brezplačne meritve moči nog in telesa, ravnotežja in koordinacije. Ob tem jim strokovnjaki tudi svetujejo, kako skrbeti za telesno in duševno zdravje ter si zagotoviti kakovostno življenje.

Na gibanje starejših je osredotočen tudi strokovni program razstavnega prostora. V četrtek je potekalo predavanje z naslovom 'Z gibanjem ohranimo neodvisnost tudi v tretjem življenjskem obdobju'. Dr. Petra Prevc je na poljuden način predstavila biološke spremembe, ki jih prinaša staranje, in razložila, kako staranje vpliva na motorične sposobnosti, ki so nadvse pomembne za vsakodnevna opravila. Predstavila je priporočila za vadbo in praktične primere vaj.

V petek, 29. septembra, pa bodo sledili še sproščeni pogovori z gosti, ki bodo predstavili uspešne programe, s katerimi aktivno spodbujajo telesno dejavnost starejših.  Med 10:30-11:00 bo potekal pogovor s Simonom Jurmićem, Društvo Šola zdravja, med 11:30 in 12:00 pa z Žigo Sodržnikom, Športna unija Slovenije.

Vabljeni, da nas obiščete in raziščete še preostalo pestro ponudbo in dogajanje na festivalu! Vstop je za vse obiskovalce brezplačen.

VIR: STO